Австралийски законодатели се отправят към САЩ, за да лобират срещу екстрадирането на Асандж от WikiLeaks

...
Група австралийски законодатели казват, че ще пътуват до Вашингтон този
Коментари Харесай

Група австралийски законодатели казват, че ще пътуват до Вашингтон този месец, за да лобират Съединените щати да се откажат от усилия за екстрадиране на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж

От ABC News 5 септември 2023 г., 00:55 ч. Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж.

Делегацията включва бившия вицепремиер Барнаби Джойс и още петима депутати от целия политически спектър. Пътуването им е планирано да привлече вниманието към проблема преди планираното посещение в Белия дом в края на октомври от австралийския премиер Антъни Албанезе.

Независим законодател и член на делегацията Моник Райън каза пред Australian Broadcasting Corp., че представляват голяма група законодатели, които смятат „наистина, наистина силно за значението на осигуряването на свободата на г-н Асандж“.

Райън каза, че Асанж е в лошо здравословно състояние, което прави въпроса по-належащ.

Асанж, австралиец гражданин, е прекарал последните четири години в британския затвор Белмарш, борейки се за екстрадиране в САЩ. Той е обвинен в шпионаж за публикуване на секретни военни и дипломатически грами чрез WikiLeaks. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до 175 години затвор.

Усилието на австралийските законодатели е последното от поредица международни ходове, повдигащи въпроси относно екстрадицията. Папа Франциск се срещна със съпругата на Асанж Стела през юни, което тя каза беше доказателство за продължаващата му подкрепа за тежкото положение на семейството.През май президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва осъди липсата на съгласувани усилия за освобождаването на Асандж.

Преди да бъде затворен, Асандж поиска убежище за седем години в еквадорското посолство в Лондон в опит да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие. Швеция прекрати това разследване през 2019 г., тъй като беше изтекло толкова много време.

Грег Барнс, адвокат по правата на човека и съветник на кампанията на Асандж, каза, че повечето австралийци смятат, че въпросът трябва да стигне до край.

„Джулиан трябва незабавно да се събере със съпругата и децата си“, каза Барнс. „Това може да се случи само ако Министерството на правосъдието на САЩ се откаже от предложението си за екстрадиция веднага.”

Делегацията планира да се срещне с членове на Камарата на представителите и Сената, както и с Държавния департамент и Министерството на правосъдието. Те също така ще се срещнат с организации, включително Американския съюз за граждански свободи, Фондацията за индивидуални права и изразяване и Комитета за защита на журналистите.

Братът на Асандж Габриел Шиптън дори Австралийците, които не подкрепиха действията на Асандж, вярваха, че той е страдал достатъчно и трябва да бъде освободен.

Американските прокурори твърдят, че Асандж е помогнал на анализатора от разузнаването на армията на САЩ Челси Манинг да открадне секретни дипломатически грамове и военни файлове, които WikiLeaks по-късно публикува, излагайки животи на риск.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР