Група астрономи от различни страни под ръководството на японския учен

...
Група астрономи от различни страни под ръководството на японския учен
Коментари Харесай

Откриха най-далечния от Земята кислород


Група астрономи от разнообразни страни под управлението на японския академик Такуя Хашимото откри благодарение на радиотелескоп в най-далечната известна вселена MACS1149-JD1 следи от О2.

Екипът е работил благодарение на радиотелескопа ALMA и оптичния „ Много огромен телескоп “ (Very Large Telescope -VLT) Европейската южна обсерватория в Чили. Те са определили, че MACS1149-JD1 е на 13,28 милиарда светлинни години от Земята и е най-отдалечената вселена. Според проучването звездите в тази вселена са се оформили 250 милиона години след Големия гърмеж. Както отбелязва „ Скай нюз “ (Sky News), по-рано са били известни единствено звезди, които са се оформили по-късно.

„ Бях доста разчувствуван, когато измежду данните, получени благодарение на ALMA открихме наличието на кислорода на толкоз далечно разстояние. Това изобретение отмества границите на проучванията във Вселената “, съобщи водещият създател от Университета на Осака и националната астрономическа обсерватория на Япония Такуя Хашимото.

С помощта на ALMA учените към този момент са откривали следи от О2 на рекордни дистанции от Земята. Така да вземем за пример през 2016 година Акио Иное от Университета на Осака към този момент откри О2 на 13,1 милиарда светлинни години. Няколко месеца по-късно Николас Лапорт от Университетския лицей в Лондон съумя да записва това вещество на разстояние 13,2 милиарда светлинни години. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР