Грубият фискализъм и авторитарното ръководство на държавата още от времето

...
Грубият фискализъм и авторитарното ръководство на държавата още от времето
Коментари Харесай

Общините са оставени насаме с корона кризата

Грубият фискализъм и властническото управление на страната още от времето на финансовия „ Гуру” Симеон Дянков не са вест. Но когато един съвещателен орган, основан да разчиства пътя на локалното самоуправление, не се е събирал към този момент пета година, вместо да го прави 3-4 пъти годишно, това звучи скандално.

Новото развиване е в това, че даже и в изключителната обстановка, подбудена от корона пандемията, общините са оставени без контакт с централната власт. Нещо повече – разноските, които те вършат, не се възмездяват по никакъв метод от хазната, която ги натиска да подвигат налози и такси, с цел да ги посрещнат.

Съветът по децентрализация

е заседавал последно през м. януари 2016 година. Говорим за непрекъснато настоящ съвещателен орган към Министерски съвет. Той е основан с Постановление на Министерски съвет, точно с цел да показва експертните позиции по разнообразни аспекти на политиките, свързани с децентрализацията на държавното ръководство.

ЕС-прегръдката обаче се стяга. През 2021 година за България следва мониторинг на Съвета на Европа за степента на децентрализация на държавното ръководство. „ Предходния подобен мониторинг беше през 2011 година и ние сме загрижени, страната би трябвало да регистрира осъществяването на рекомендациите от предходния отчет, а те не бяха маловажни. На процедура през последните 4 години от десетгодишния интервал Съветът по децентрализация не е функционирал”. Това съобщи особено за „ БАНКЕРЪ” Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България.

На 19 май Управителния съвет на НСОРБ организира работна среща с министъра на районното развиване и благоустройството и част от политическия кабинет и въпросът за действието на Съвета по децентрализация, който се ръководи от Министерство на регионалното развитие, беше подложен. Всъщност тематичните акценти бяха два: подготовка на нова Програма за осъществяване на Стратегията за децентрализация за интервала 2020-2025 година и разискване на аспектите на децентрализацията като късмет за социално-икономическо възобновяване на общините в изискванията на международната рецесия.

„ Смятаме за подходящо годишно да бъде юридически разбор на напредъка по осъществяването на Програмата и предлагаме членовете на този съвещателен орган да заседават най-малко 3-4 пъти годишно. Това ще даде опция навреме да бъдат правени рекомендации, при констатиране на забавяния или несъблюдение на Стратегията. Ние също по този начин намираме за удачно, мониторинговият отчет за напредъка по Стратегията за децентрализация да бъде изготвян от самостоятелен екип.”, сподели още Георгиева.

В сферата на фискалната децентрализация

НСОРБ ще упорства

за шерване на част от директните налози с страната, за цялостно обгръщане на всички недвижими парцели в данъчното облагане, за усъвършенстване на критериите за достъп на общините до общата изравнителна дотация. Важен приоритет за локалната власт е разширението на опциите на общините да подтикват локалното икономическо развиване и да притеглят вложители.

Важно условие на управлението на НСОРБ към представителите на организацията ни в Съвета по децентрализация, е в новата Програма за осъществяване, да бъдат залагани единствено ограничения, които имат действително и значително отношение към децентрализацията на ръководството. Не по-малко значимо е ограниченията и дейностите, които бъдат заложени в програмата да могат да бъдат финансирани от бъдещите оперативни стратегии – т.е. да бъдат финансово обезпечени.

НСОРБ има подготвеност да показа пред членовете на Съвета своя разбор за въздействието на рецесията върху общинските бюджети и направения пакет от краткосрочни и средносрочни ограничения, които са обвързани с процеса на децентрализация. Само един образец:

работата на общинските спешни щабове

през последните месеци, сподели недостиг в координацията сред районните структури с централната власт. Тяхното място би трябвало да се премисли, с цел да могат да бъдат съответни в спешни обстановки. Кметът управлява общинския спешен щаб, в който влизат представители на районните структури на Министерство на здравеопазването /РЗИ/, на Министерство на вътрешните работи и други органи. Всяко свое решение, обаче, те би трябвало да съгласуват с централното управление, а един от значимите фактори при взимане на решения в изискванията на рецесия е факторът „ време “. Поради тези аргументи кметовете получаваха информация за лицата, които би трябвало да бъдат сложени в изолираност след 3 до 5 дни. В същото това време те са имали контакти с доста хора и са популяризирали болестта. Смисълът на взаимните дейности на институции от разнообразни равнища е в успеваемостта от дейностите, а не просто в упражняването на пълномощия.

В момента господства визията, че налозите от активност би трябвало да отиват в страната, а налозите от имущество – в общините (с дребни изключения). Да, само че

този метод подтиква несъразмерното застрояване по Черноморието,

да вземем за пример. Ако до през вчерашния ден привличането на вложител е било свързвано основно с интереса на общината някой да си построи постройките на територията, с цел да си заплаща тук налозите, през днешния ден за общината е значим икономическия профил на вложенията, какви работни места ще се отварят, тъй като те дефинират и просветителната конструкция на общината, те могат да са тласък за привлекателността на района.

От друга страна, общината се грижи за цялата инфраструктура, основава изискванията за работа на този бизнес, за възстановяване живота на работещите в този бизнес, обезпечава административното обслужване, промотира района и деловите му благоприятни условия и е редно тя да има дял, въпреки и най-малък, от приноса на този бизнес в хазната.

Според разбор на НСОРБ единствено 13 % от общините са си разрешили лукса

да покачат ставките на локалните налози .

Повечето общини ползват единна ставка за налог недмижим парцел, без значение от типа на парцела (жилищен или нежилищен) или от собствеността (на физически или на юридически лица).

В 1/3 от общините данъкът върху възмездното придобиване на имущество е в оптималния размер – 3%. 89% от общините „ замразяват “ размерите на имуществения съставен елемент на Данъка върху транспортните средства на нивата от миналата година. Запазва се наклонността да дефинират близки до минимума размери на екологичния съставен елемент на формулата.

При установяване размера на такса битови боклуци общините не престават да употребяват данъчната оценка като основа, само че 69% от тях към този момент оферират и различни разновидности – на база количество, като избрана цена на съд/контейнер.

92% от общините са подхванали промени в таксата „ битови боклуци “– някои в посока увеличение, други в посока диференциране (по типове парцели, данъчно задължени лица или обитаеми места), трети са въвели и двата типа промени.

За поредна година

общините не вършат обилни промени

както в метода на установяване, по този начин и в размерите на обществено значимите такси (за детски градини и ясли, за домакински обществен патронаж). Там, където има нарастване, то е учредено на възходящи разноски поради по-високите нормативни условия. Повечето общини не престават да търсят решения на демографските проблеми посредством така наречен обществени такси, или посредством по – цялостното обгръщане на децата в системата на образованието.

За нас е значимо след изключителното състояние и вследствие на общата застоялост да не стане по този начин, че огромна част от общините да се окажат в листата за излекуване, споделя Георгиева. В рамките на

процедурата за финансово излекуване на общините

се дават безлихвени заеми, а не безплатни средства. Да, законът планува сходна опция по предложение на министъра на финансите с акт на Министерския съвет да бъде отпусната спомагателна дотация от централния бюджет за погасяване на заемите, само че от 2016 година до в този момент тази наредба не е прилагана.

Министерството на финансите към този момент популяризира публична информация, че просрочените отговорности на общините към края на март 2020 година понижават, по отношение на края на 2019 година до близо 111 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР