Грозно посегателствто срещу новооткрития клуб на българско културно сдружение, носещо

...
Грозно посегателствто срещу новооткрития клуб на българско културно сдружение, носещо
Коментари Харесай

Въоръжен македонец разби българския клуб Цар Борис III в Охрид ВИДЕО

Грозно посегателствто против новооткрития клуб на българско културно съдружие, носещо името на цар Борис III в Охрид, научи GLasNews.bg.

Вандалската демонстрация е станала безусловно преди минути.

Клубът бе открит единствено преди пет дни. По време на церемонията, която беше охранявана от полицията, стотина представители на опозиционните партии " Левицата " и ВМРО-ДПМНЕ стачкуваха с антибългарски плакати, като скандираха, че цар Борис III е " фашист ", а българите „ татари “.

Веднага по-късно пристигна и остра реакция на министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

" Откриването на българския клуб " Цар Борис III " в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общественост в Република Северна Македония, в миг, когато се отваря дебатът за смяна на конституцията на страната ", разяснява той.

По думите му въпросът е вътрешен за Република Северна Македония, тъй като тези клубове се основават от жители на страната и са регистрирани в страната и според законодателството на Северна Македония.

„ От една страна правото на сдружаване е неприкосновено и това е обезпечено от конституцията. В точка втора от Конвенцията за отбрана на малцинствата се споделя още и това, че сдружаването би трябвало да се прави в дух на приемливост, разговор и другарство. Тъкмо на това не дава отговор името на клуба " Цар Борис III ". Това име нито подхожда, нито подкрепя другарството, в противен случай, по-скоро е основа за разкол, по тази причина го считам за провокация ”, сподели Османи на седмичния си брифинг пред медиите тогава.

Очаквайте детайлности!

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР