Грозен и дебел мъж, с бръсната коса и белези по

...
Грозен и дебел мъж, с бръсната коса и белези по
Коментари Харесай

Свидетел по делото срещу Дечкин: Балабанова подозираше сина си, но не искаше да сподели

Грозен и пълен мъж, с бръсната коса и белези по лицето. Така убитата бизнесдама Виолета Балабанова е описала килъра си пред проверяващите. Жената се е съмнявала и в сина си, само че по този начин и не е споделила с органите на реда. Това стана ясно през днешния ден в залата на Апелативен съд, където продължава делото против посочения за палач на Балабанова – Здравко Дечкин.

Пловдивчанинът апелира наложеното му наказване от Окръжен съд. Дечкин получи на първа инстанция 16 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим.

Той е подал тъжба до по-висшата инстанция, като пред магистратите той упорства за уневинителна присъда.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а по-късно я намушква няколкократно с нож в корема. Откраднати са 760 лв.. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, откакто двамата вечеряли. Покушението против Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички парцели на семейството са били постоянно в чантата на дамата.

Днес в залата бе разпитан един от очевидците на нападението на Балабанова. Аврам Чорбаджийски едвам си спомняше събитията през 2009 година. Единствените мемоари на мъжа са единствено виковете за помощ на Виолета. Това наложи показанията му да бъдат прочетени в правосъдното съвещание.
През октомври Чорбаджийски е споделил, че е чул зов „ Помощ” и слизайки е разкрил Балабанова зад вратата на входа в безпомощно положение. На място бил и съседа Акалай, пред който бизнес дамата споделила, че е обрана от чужд мъж. Съпротивлявала се е и когато е почнала да вика за помощ, крадецът се върнал и я наръгал няколко пъти.

„ Тя го разказа като пълен на междинна възраст. С висящ гъз, черни облекла и тийнейджърска шапка. Синът ми се обади на Георги Балабанов. Последният беше за цигари. За 10 минути се върна, беше в потрес. Само повтаряше „ Майко, майко! Какво стана, какво стана?”. Аз му ударих два шамара да се свести. Георги се качи при мен в колата и тръгнахме към болничното заведение. Там ми дадоха на мен облеклата на Виолета, в следствие ги върнах на Жоро Балабанов. Знам, че преди случая майка и наследник са били на вечеря и минути преди нападението, Георги е прибрал Виолета”, сподели Чорбаджийски.

В днешното съвещание се прочетоха показанията на още трима очевидци. Един от тях е служител на реда от Криминална полиция, който е бил извикан в нощта на нападението дружно с сътрудниците си. Христо Георгиев е разказал, че са работели по три съществени версии - инцидентен обир или набелязване авансово на жертвата. Третата е обвързвана със сина на Балабанова, който се е славел с разхищенията си. Георгиев е взел участие и в двата разпита на Балабанова.

„ Виолета и Георги били на вечеря, като самодейността била на сина й. Това не било типично за него. През цялото време бил нервозен и прибързан, говорел по телефона скрито и на открито. След вечеря, към 20:00 часа я прибрал у дома. На площадката във входа чужд я нападнал и почнал да дърпа чантата й. Тя не я пускала и се съпротивлявала. След като я отскубнал от ръцете й, я бутнала. Тогава почнала да вика за помощ, крадецът се върнал и я наръгал неведнъж. Балабанова разказа нападателя си като противен мъж, нападателен с животинско държание. С наедрял ханш, гола глава и черни облекла. Отклоняваше обаче въпросите свързани със сина й и това дали има неяо общо с грабежа. Искаше да ревизира нещо, да направи изследване и тогава да се свърже с нас и да приказваме. На погребението бях за наблюдаване на Балабанов и държанието му. Георги изпитваше скука и нямаше самообладание да свърши. Нямаше горест. По време на следствието Балабанов уточни очевидци и други доказателства, които му осигуриха оправдание. Две години по-късно сътрудници от Горна Оряховица се свързаха с нас. Разказаха, че бабата на Георги е умряла при странни условия. Малко по-късно и самият той умря в злополука. Беше в тежко материално положение – пропил и проиграл всички фамилни полезности и пари. Дрогираше се”, декларирал тогава Георгиев.

Два разпита бяха прочетени и на Самия Балабанов – младши. Тогава той е декларирал, че не е знаел кой може да нападне майка му и за какво. Не е имал причина да се тормози за живота си, този на родителите си. Не са получавали закани и не са имали проблеми.

„ Бяхме към 2 часа в ресторант, а към 20:00 часа прибрах майка ми. Изчаках я да влезе във входа и потеглих. Тръгнах към магазин за цигари. След 10 минути ми се обади съседа Аврам и ми сподели незабавно да се върна, тъй като са нападнали майка. Пристигнах и заварих майка ми по тил на стълбите, беше с рани по корема, червата й бяха извън. По нея имаше доста бижута и злата. Преди да я качат в колата за спешна помощ сподели, че нападателят е противен мъж с белези по лицето. На 30 години и дебел”, споделил Георги ден след нападението.

По време на втория разпит, на 10 октомври 2009 година, Балабанов още веднъж е декларирал същите неща и повече детайлности към връзките му с родителите си.

„ Имахме проблеми, защото се дрогирах – взимах кокаин. След това се поправих, започнах да упражнявам. Имам брат, той е алкохолик от 12 години. Създавах проблеми на родителите си, само че се поправих. Сега се разбираме. С майка ми постоянно ходихме в обичания ресторант на баща, където си говорихме и споделяхме. Не имам вяра да е носила документи в нощта на нападението, както и доста пари. С другари си говорихме, че най-вероятно тя е познавала нападателя си и по тази причина той я е наръгал. Не е споделяла да е заплашвана. Все отново аз ходех с защита 2-3 дни”, декларирал Балабанов.

След прочитането на показанията прокуратурата направи искане да бъде разгласен за търсене основен очевидец по случая. Става дима за Тони Михайлов, който не се е явил както пред Окръжен съд, по този начин и в този момент. Поискана бе и информация от А1, която към момента не е направена.

Подобно бе и настояването на отбраната в лицето на юрист Недева. Тя даже уточни, че Михайлов би трябвало да се разгласи за търсене и посредством Шенгенската осведомителна система.

Така след направените претенции, делото бе отсрочено за нова дата. Междувременно Дечкин бе освободен под " домакински арест " след направено искане от страна на отбраната му. Той ще се прибере вкъщи с грива за следене.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР