Гроздовата реколта в Пловдивско е частично компрометирана. Мана по лозата,

...
Гроздовата реколта в Пловдивско е частично компрометирана. Мана по лозата,
Коментари Харесай

Мана и молец нападнаха гроздето

Гроздовата годишна продукция в Пловдивско е отчасти компрометирана. Мана по лозата, сиво изгниване и оидиум всеобщо са поразили масивите в региона, сигнализират експерти по растителна отбрана. Честите превалявания и нестабилната агроклиматична конюнктура от последния месец предизвикаха мощен заразен декор.

Това изисква пръсканията да продължат до цялостно изчистване на огнищата от инфекции. Решението за химична битка при тази фитосанитарна конюнктура би трябвало да се взима съответно за всеки масив съгласно степента на болест и агроклиматичните особености на микрорайона. При задържане на изсъхнало и горещо време за битка против оидиум да се ползват с преимущество контактни, серни средства: Акоидал ВГ 0.25%, Кумулус Държавна фирма 0.2-0.3%, Тиовит Джет 80 ВГ 0.2%, Солфоликид 0.3%. На площи с късни прояви от мана по младия приръст битката би трябвало да продължи със систематични артикули.

В микрорайони с регистрирани градушки да се приложи защитно напръскване с меден препарат до 24 часа от събитието за калциране на входните рани. На сортове с записано прошарване на грозда да се извърши защитно напръскване против сивото изгниване. Последното отнасяне против патогена по софтуерна скица се ползва до 20 дни преди узряване на грозда.

В региона на Пловдив и Родопската яка е записано излюпване на 3-то потомство на пъстрота гроздов молец. По-уязвими са десертните сортове със светла ципа и мискетов мирис. По засегнатите гроздове се развива вторично сиво изгниване, с което се утежнява качеството на реколтата. В условия на сложна вегетация, като тази с чести превалявания и мощен декор от болести от оидиум и маната, загубите от пропусната растителна отбрана против молеца са чувствителни.

При потвърден предел на вредност да се извърши двукратно напръскване с период от 10 дни. При десертни сортове прагът на вредност е 7-8 гъсеници на 100 грозда, а при винените сортове: 10-12 гъсеници на 100 грозда. Разрешени ПРЗ: Релдан 40 Европейска комисия 0,12% с 14 дни карантинен период, Даскор 440/Нуреле М - 50 мл/дка с 21 дни карантинен период, Радиант 120 Семеен кодекс 20-30 г/дка при раб. р-р 40-120 л с 7 дни карантина, Суми Алфа 5 ЕК/Сумицидин 5 ЕК/ 0,025% с 14 дни карантинен период, Вазтак Нов 100 Европейска комисия 0,0125% с 24 дни карантинен период, Карате Зеон 0,02% с 10 дни карантина и други Могат да се употребяват биоинсектицидите: Форей 49 Б 0,15%, Синейс 480 Семеен кодекс 4-18 мл/дка, Дипел 2Х 0,1%, Рапакс 75-100 мл/дка.

И зелето нападнато

Условията са подобаващи за демонстрация и късно развиване на мана по зелето. При потвърдено нахлуване да се приложи комбинирано напръскване с третирането против зелевата нощенка и листните въшки. Да се извършат 2-3 третирания през 7-10 дни. Разрешени ПРЗ: Инфинито Семеен кодекс 160 мл/дка с 14 дни карантина. Към работния разтвор да се прибавя прилепител. Зелевият молец е изключително рисков за късното зеле. Пеперудите летят след залез-слънце и през нощта.

Излюпените гъсеници минират листата, по-късно изгризват долния епидермис и паренхима, без да засягат горния. Мините наподобяват на светловиолетови линии, изпълнени с извержения и паяжина. Образувалите се зелеви глави са дребни и деформирани. При топло и изсъхнало време и бълхите са доста дейни. Предпочитат младите и нежни листа на разсаденото късно зеле. Числеността на зелевите бълхи може елементарно да се управлява, в случай че в посева и към него постоянно се унищожават кръстоцветните бурени (овчарска торбичка, дива ряпа, синап). Да се работи с позволените инсектициди: Алтакор ВГ 12 г/дка 3 дни карантина, Ранер 240 Семеен кодекс - 40 мл/дка 14 дни карантинен период, Суми Алфа 5 Европейска комисия 25 мл/дка - 14 дни карантинен период, Метеор 60 мл/дка - 3 дни карантина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР