Гроздето е плодът на лозата. От ботаническа гледна точка то

...
Гроздето е плодът на лозата. От ботаническа гледна точка то
Коментари Харесай

Интересни факти за гроздето, които доказват, че то наистина е специален плод

Гроздето е плодът на лозата. От ботаническа позиция то спада към плодовете вид ягода. Това значи, че всяко плодче се ражда от едно-единствено цветче върху винената лоза. Лозата е пълзящо растение и се числи към най-старите култивирани растения в света. Грозде съществува най-малко от 65 милиона години и някои от днешните сортове са директни наследници на античното. За първи път хората стартират да го отглеждат преди към 8000 години в Грузия. От там то се популяризира в цяла Европа, като през днешния ден в международен мащаб са познати близо 16 000 сорта грозде.

Ето и някои любопитни обстоятелства.

Грозде , отглеждано за директна консумация, се назовава трапезно или десертно грозде. То има тънка ципа и по-малко семки спрямо винените сортове, които се отглеждат извънредно за изработката на вино.

За производството на една бутилка вино са нужни към четири кг грозде. Чрез специфичен способ може да се култивира грозде без семки.

Основните цветове на гроздето са алено, бяло и синьо, а най-разпространеният вид в света се назовава султанина.

Въпреки че дрождите са значима част от актуалното винопроизводство, те в действителност се съдържат и по натурален метод в ципата на гроздето. Количеството и типът на дрождите варират съгласно сорта и изискванията на развъждане. Според едно проучване, оповестено в профилираното списание Mikrobielle Ökologie , колкото по-узряло е гроздето, толкоз повече дрожди има по него.  

Една порция грозде доставя организма с 27 % от целесъобразната дневна доза витамин С. Гроздето е богато и на витамин К, освен това не съдържа никакви мазнини, натрий и холестерол. Средно то се състои от 81 % вода.

Според данни на Министерството на земеделието на Съединените щати страната е най-големият вносител на грозде за прясна консумация в света. През 2012 година да вземем за пример Съединени американски щати са внесли 568 000 тона трапезно грозде.

Рекордьор по бързо ястие на грозде е американецът Ашрита Фурман, който през 2011 година съумява да хапне 186 зърна грозде за 3 минути.

Гроздето има многостранно приложение. Освен сурово и на вино, може да се употребява и под формата на сок, желе, мармалад, а също и сушено във тип на стафиди. Някои хора употребяват и дестилат от гроздово семе за медицински цели.

Установено е, че в случай че на една реса порастват доста зрънца, гроздето е с по-ниско качество. Всеки грозд може да има от 15 до 300 зърна според от сорта. Затова лозарите всяка година правят резитба на лозето си.

Независимо по какъв начин се употребява, гроздето си остава един от най-популярните и вкусни плодове.

Цветелина Велчева по материали от 100 woerter .de

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР