Гробовете на 76 деца, принесени в жертва по време на

...
Гробовете на 76 деца, принесени в жертва по време на
Коментари Харесай

Зловещо: Откриха останки на деца, принесени в жертва преди 1000 години в Перу

Гробовете на 76 деца, принесени в жертва по време на религиозни ритуали от жреци на доколумбовата просвета Чиму, са открити наскоро в Перу при разкопки в светилище, където и преди са били намирани детски кости, съобщи Франс прес.

" Открихме 76 гроба с остатъци на деца, принесени в жертва ", съобщи за Агенция Франс Прес археологът Луис Флорес.

Останките на децата, принесени в жертва на възраст сред 6 и 15 години, са открити през юли-август на обекта Пампа Ла Крус в балнеокурорта Уанчако покрай град Трухильо, на към 500 км северно от Лима.

През интервала 2016-2019 година същият екип, управителен от археолога Габриел Прието, откри на същото място останките на 240 деца, също принесени в жертва от цивилизацията Чиму, населявала северната част от крайбрежието на днешно Перу от 900 до 1450 година

Гърдите на децата са били разрязвани, с цел да се извадят сърцата им, посочи Луис Флорес.

Жертвоприношенията може да са били осъществявани по време на суша, липса на дъжд, по отношение на политически проблеми или войни. Хипотезите са доста и в този момент ги изследваме, добави той.

Сред находките има скелети на пет девойки в седяща поза, заровени с глави, допрени една до друга и образуващи един тип кръг.

Сега знаем, че човешките жертвоприношения, по-специално на деца, са били систематичен детайл от религията на Чиму, уточни Габриел Прието пред перуанската новинарска организация Андина.

Освен перуански специалисти в разкопките, завършили през септември, са взели участие студенти и учени от университети в американските щати Флорида и Луизиана. Според Флорес работата ще продължи следващата година и може да бъдат открити нови остатъци от човешки жертви.

На два километра от Пампа Ла Крус се намира археологическият обект Уанчакито, където през април 2018 година бяха изкопани останките на други 140 деца, също препоръчани в жертва на боговете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР