Гробница на наложница от гръцката епоха, открита от археолози в

...
Гробница на наложница от гръцката епоха, открита от археолози в
Коментари Харесай

Гробница на гръцка наложница e открита в Йерусалим

Гробница на наложница от гръцката ера, открита от археолози в Йерусалим , дава вълнуващи сведения за космополитните въздействия, които в миналото са прониквали в античния град, заяви Израелската работа за антики, представена от израелската новинарска организация ТПС.  

Гробницата, която датира от 2300 години, е открита на каменист скат покрай кибуца Рамат Расел в южните околности на Йерусалим . Овъглените човешки кости, открити в погребалната камера, са разпознати като кости на жена от Йоси Нагар от Службата за антики. Тя най-вероятно съществува още от времето на походите на Александър Велики или от войните на неговите наследници, означават от службата.

" Най-любопитният въпрос, произлизащ от това изобретение, беше какво прави гробницата на гръцка жена на хълмист път, водещ към Йерусалим, надалеч от всевъзможен обект или населено място от този интервал. Гробницата ни заинтригува изключително доста, в това число и предвид на обстоятелството, че археологическата информация за Йерусалим и покрайнините му през ранния елинистически интервал е доста нищожна ", съобщи Гай Щибел от Телавивския университет.



Според откритите в гробницата скъпо сгъваемо огледало в кутия, направено от бронз, и няколко огънати пирона , както и по отношение на обстоятелството, че погребението не е било наоколо до човешко населено място, учените стигат до заключението, че дамата е била жена " конвой " (на гръцки хетера) , която е придружавала висши военни или държавни чиновници.

" Бронзовите огледала като това, което бе открито, са били считани за първокласни и са можели да станат владеене на гръцките дами по два метода: като част от зестрата преди сватбата или като подарък от мъжете за техните наложници ", изяснява Щибел. " Като такива, огледалата символизират, наред с други неща, връзката, както и интимните връзки сред клиентите и хетерите. "

Наложниците, които са умирали по време на път, нормално са били погребвани край пътя, добавя службата.

" Качеството на направата на огледалото е толкоз високо, че е непокътнато в чудесно положение и наподобява като че ли е било направено през вчерашния ден ", споделя Лиат Оз, която управлява разкопките от името на Службата за антики. Резултатите от изследването, както и самото огледало, ще бъдат показани на конференция идващия месец.

" Това е образец за най-хубавото комбиниране сред археология и научни проучвания ", споделя Ели Ескосидо, шеф на Израелската работа за антики. " Проучването на един на пръв взор елементарен предмет ни води до нова информация и история, които ни отварят прозорец към един пропуснат и липсващ античен свят. В наши дни учените употребяват повече технологии, с цел да извлекат повече информация, и може би ще успеем да опознаем по-добре тази дама и нейната просвета. "

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР