Гризачи и прасета могат да използват червата си за дишане,

...
Гризачи и прасета могат да използват червата си за дишане,
Коментари Харесай

Бозайниците могат да дишат през ануса при спешни случаи

Гризачи и свине могат да употребяват червата си за дишане, както някои водни организми, сочи проучване, оповестено на 14 май в списание Med. Учените потвърждават, че доставянето на кислороден газ или кислородна течност през ректума обезпечава жизненоважно избавяне при два типа дихателна непълнота при бозайници, оповестява научно-популярният уебсайт phys.org.
„ Изкуствената дихателна поддръжка играе жизненоважна роля в клиничното ръководство на дихателната непълнота при тежки болести като пневмония или синдром на изострен респираторен дистрес “, споделя ръководителят на проучването Таканори Такебе от Токийския медицински и дентален университет и Медицинския център за детска болница в Синсинати. „ Въпреки че нежеланите реакции и сигурността би трябвало да бъдат деликатно оценени при хората, нашият метод може да предложи нова парадигма в поддръжка на сериозно заболели пациенти с дихателна непълнота. "
Няколко водни организми са създали неповторими чревни механизми за дишане, с цел да оцелеят при условия с ниско наличие на О2, употребявайки органи, разнообразни от белите дробове или хрилете. Например морските краставици, сладководните риби, наречени хлебчета, и някои сладководни сомове употребяват червата си за дишане. Но до момента не беше изучено дали и бозайниците нямат тези благоприятни условия.
В новото изследване Такебе и неговите сътрудници дават доказателства за чревно дишане при плъхове, мишки и свине. Първо, те проектирали чревна газова вентилационна система, с цел да вкарат чист О2 през ректума на мишките. Без системата нито една мишка не е оживяла 11 минути при условия с извънредно ниско наличие на О2. С чревната газова вентилация до сърцето доближава повече О2 и 75% от мишките оцеляват 50 минути при сериозни условия с ниско наличие на О2.
Тъй като чревната газова вентилационна система изисква абразия на чревната мукоза, е малко евентуално да е клинично осъществима, изключително при тежко заболели пациенти, тъй че откривателите са създали и опция на течна основа, употребяваща кислородни перфлуорохимикали. Клинично към този момент е потвърдено, че тези химикали са биосъвместими и безвредни за хората.
„ Неотдавнашната пандемия на SARS-CoV-2 генерира клиничната потребност от апарати за изкуствено дишане и изкуствени бели дробове, което води до сериозен дефицит на налични устройства и заплашва живота на пациентите по целия свят ", споделя Такебе. „ Нивото на артериална оксигенация, обезпечена от нашата вентилационна система, в случай че се пригоди за приложение при хора, евентуално ще е доста потребна и животоспасяваща при лекуване на пациенти с тежка дихателна непълнота. "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР