Грипната вълна тази година е закъсняла. Само през март е

...
Грипната вълна тази година е закъсняла. Само през март е
Коментари Харесай

Грипната вълна ще продължи и през април

Грипната вълна тази година е закъсняла. Само през март е имало случаи, колкото през януари и февруари. Това регистрира пред NOVA шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. По думите й към момента има много потвърдени случаи на грип.

Най-страшното е зад тила ни, сподели за обстановката с Covid-19 проф. Ива Христова. " Ние се променихме по отношение на вируса, той се промени по отношение на натиска на нашата имунна система. Оттук насетне ни чакат по-леки талази ", предвижда още тя.

Тя разясни, че в края на януари-началото на февруари е бил пикът на петата вълна. " Тя обаче стартира на фона на една към момента неутихнала четвърта вълна. Тези стойности, въпреки и ниски, са надалеч от ниските, които имахме през лятото ", добави проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ предизвести, че вирусът към момента е към нас и може да се предава ефикасно. Затова предложи носенето на маски, когато сме на обществени места и в градския превоз. Спазването на отдалеченост също е целесъобразно.

" Това са обикновени ограничения, които мисля, че се научихме да съблюдаваме. Независимо от общото разхлабване на рестриктивните мерки и това, че заболеваемостта падна, само че тя не е изчезнала - можем да съблюдаваме и би трябвало да го създадем ", прикани проф. Хрисова.

Проф. Христова уточни, че четвърта доза ваксина против COVID-19 може да се сложи, откакто европейският регулаторен орган разреши това. " Това се чака скоро ", разгласи тя.

Жив и работещ имунитет имат хората, които имат сложена бустерна доза в границите на предшестващи 6 месеца, те сигурно имат много добра отбрана. След шестте месеца към този момент зависи от разновидността, до каква степен той заобикаля нашата имунна система, изясни проф. Ива Христова.

" Много значимо сега е да се обърне внимание на здравната култура и на информираността за изгодите от имунизацията. В тази връзка започва акцията " Плюс мен " . В нея може да се получи всякаква информация за имунизациите, за обособените болести, при които хората имат въпроси дали да се имунизират. За имунизиране на деца и бременни ", сподели тя, като посочи, че информацията е опряна напълно на науката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР