Грипната вълна е започнала, на прага на епидемия ще бъдем

...
Грипната вълна е започнала, на прага на епидемия ще бъдем
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Грипната вълна започна, на прага на епидемия ще бъдем след 10-ина дни

Грипната вълна е почнала, на прага на зараза ще бъдем след една - две седмици. Това съобщи доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор, в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

Виждам по какъв начин в обособени райони грипът стартира да набира скорост и чакам, че до 10 дни първите области ще разгласят грипна зараза. Картината е динамична, сподели доцент Кунчев. Той посочи, че развиването на заболяването е съгласно упованията на експертите, както във всеки зимен сезон, с изключение на интервала на Коронавирус 19.

„ Щамът A1H1 " Виктория ", с който сега се срещаме, е много типичен като протичане и не мисля, че при него ще има тежки последствия, само че всичко зависи от положението на организма. Голяма част от нас ще се срещнат с вируса, само че няма да заболеят, други – ще заболеят, само че ще го изкарат за пет – шест дни, част от тях и на крайник “, изясни здравният контрольор.

Доц. Кунчев посочи обаче, че това при грипа не е особено. Той по този начин удря ненадейно и мощно, че нормално човек е заставен да си остане у дома, добави той. Препоръчва се първите четири – пет дни, които са най-ключови и сме най-заразни, да ограничим контактите си. Така няма да се заразяват повече хора и няма да се стига до затруднения.

Препоръчително е в здравните заведения да се носят маски, означи още доцент Ангел Кунчев. И в този момент опашките пред кабинетите на персоналните лекари се усилват, там рискът хората да се срещнат с вируса е доста огромен, уточни той. „ Колегите по места още с предепидемичната конюнктура ще прибегнат до познатите ограничения – ще спрат работа женските и детски съвещания, ще забраним свижданията по лечебните заведения, ще призовем общопрактикуващите лекари да изнесат част от прегледите по домовете. От здравна позиция носенето на маски на всички места е освен целесъобразно, а бих споделил – наложително “, сподели доцент Кунчев.

„ Следим заболяемостта, пазаруването на медикаменти в аптеките, повикванията към Спешна помощ във връзка на такива диагнози, тъй че се получава много точна картина. Ако се стигне до обстановка, в която в един миг в цялата страна всички региони са в зараза, това значи, че имаме национална зараза и ограниченията могат да бъдат и национални, само че практиката демонстрира, че това рядко се случва “, изясни той.

Коронавирус 19 и грипът могат да провокират неприятни затруднения, случаите се изравняват, само че коронавирусът към момента вкарва повече хора в лечебните заведения и за жалост при него късните последствия са много съществени, напомни доцент Ангел Кунчев. Грипът също не е за подценяване, при по-засегнати по някаква причина хора болестта може да протече тежко и с затруднения, добави той.

Доц. Кунчев дефинира равнището на разпространяване на варицела и скарлатина в страната като умерено. Според него риск от развиване на зараза от морбили към този момент няма, само че постоянно има опция за импорт на болестта.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР