Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа

...
Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа
Коментари Харесай

Грипът закъснява, но няма да ни подмине

Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани варианти на грип при заболели, заяви основният държавен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев по време на конференция за грипа и акцията за имунизиране против него.
Той посочи, че в действителност тази година има забавяне, защото други години до момента към този момент са хващани случаи. А в този момент нито в България и на никое място в Европа няма регистриран случай, а вълната се чака да започва в по-западната част на Стария континент.
Очаква се грипът да пристигна декември - четири варианта (Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет).
Към Бризбейн и Виктория хората нямат доста имунитет и повече хора са застрашени да се заразят, изясни доктор Кунчев.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания доктор Тодор Кантарджиев удостовери: "Много слаба циркулация в Европа - всички инфектирани са с тежки белодробни инфекции ".
При изследвани 17 проби на тежко заболели деца за последните 3 дни в Националната референтна лаборатория са открити 5 позитивни проби - 3 имат риновирус, две с парагрипен вирус първа група. Този вирус има симптоматика, сходна на грип, само че с доста по-малко затруднения.
Децата са настанени за лекуване в огромни педиатрични клиники.
"Всяка от тези вирусни инфекции може да докара до доста тежко засягане на белия дроб. А грипът прави постоянно затруднения и може да протече мълниеносно, на 10 000 болни един прави инфектиране на мозъка, на 3000 инфектирани е обвързван с хеморогична пневмония ", изясни доктор Кантарджиев.
Специалистът посъветва при признаци на заболяване и приемане на дихателна непълнота, незабавно да се постъпи в болница - на командно дишане.
За да не се заболее, се поучава да се заобикалят всеобщите срещи, да се носят маски и да се мият ръцете.
Най-уязвими са хронично заболели, деца, възрастни над 60 година и хората със слаб имунитет, както и медицинският личен състав.
Д-р Ангел Кунчев посочи, че тази година са двойно повече имунизациите - 280 000 дози, като огромна част от тях към този момент са употребявани.
120 000 възрастни ще бъдат имунизирани по програмата, а на свободния пазар ще бъдат осъществени 160 000.
В програмата за имунизиране против грип са включени 2800 джипита.
Експертите приканват, в случай че при тях останат неоползотворени ваксини, да бъдат върнати, с цел да се пренасочат към места, където има търсене.
Д- р Скендер Сила от Световната здравна организация уточни данните: близо 1 милиарда души се разболяват от грип, той има висока смъртност - всяка година към 650 000 души умират.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР