Грипът у нас настъпва, при това със все по-бързи темпове

...
Грипът у нас настъпва, при това със все по-бързи темпове
Коментари Харесай

В грипна епидемия - къде и от кога се въвеждат противоепидемични мерки?

Грипът у нас настава, освен това със все по-бързи темпове и към този момент покрива нови области в страната. От на следващия ден грипна зараза ще бъде оповестена в Плевен, а от четвъртък и в Бургас, Варна и София-област. В Смолян ограниченията ще бъде удължени, поради високата заболеваемост. До края на седмицата се чака и Ямбол и Перник да вкарат противоепидемични ограничения.

В Пловдив единствено за ден лекар Левена Кирева е сложила диагноза грип на общо 40 души, за задачата употребява тест:

" Трябва да знаем дали е грип, има композиция – грип А с коронавирус. Антибиотикът в сезона на грипа не оказва помощ, това пациентите би трябвало да го схванат и да не се презастраховат като пият един антибиотик и настрана разнообразни антивирусни. "

Тестът на този мъж е положителен за грип А:

- Първо го изкара жена ми. Симптомите – висока температура - 39 градуса, беше за към 24 часа и кашлица и хрема.

Въпреки, че грипът визира най-вече децата и хората над 65 години, за момента в нито една от областите, където е оповестена зараза образователният развой не е преустановен.

" Следят се доста индикатори, като натовареност на лечебната мрежа, визити при общопрактикуващи лекари. Натовареност на аптечната мрежа с хора, които се обръщат за закупуване на лекарства, отсъстващите възпитаници и преподавателски състав също е доста значим детайл за вземането на решения ", сподели доктор Сийка Димчева – шеф на РЗИ-Пловдив.

Противогрипните щабове по места вземат решение дали децата да вървят на учебно заведение по време на грипна зараза.

" Висока заболеваемост, изключително при възрастовите групи, за които приказваме. Наличие на над 25-30% отсъстващи от учебните заведения. Ние и в този момент имаме обособени класове, в които отсъстват над 30%, само че приблизително за учебното заведение или за общината тази численост не надвишава 15-20% ", изясни доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

И в Бургас децата ще продължат да вървят на учебно заведение, макар че от четвъртък в региона е в грипона зараза.

" Тъй като 12% от учениците към днешна дата отсъстват. Въвеждането на противоепидемични ограничения не влиза наложително изискване да бъде оповестена грипна почивка ", сподели доктор Георги Паздеров - шеф на РЗИ-Бургас.

И Варна е в грипна зараза от 25 януари, само че учениците остават в класните стаи.

" Заболеваемостта измежду тях е по-малка. Няма постигане до максимума, за който би трябвало да обявим неприсъствено образование или грипна почивка за тях ", сподели доктор Анка Баева РЗИ-Варна.

Дори и да се наложи децата да не вървят на учебно заведение, поради грипната зараза почивка надали ще има. Законът споделя, че където могат учебните заведения би трябвало да провеждат олнайн образование.

" Подготвени сме, само че мощно се надявам да не стигаме до това. Нямаме проблем с образованието в онлайн среда. Качеството е друго, защото не се виждат децата в класната стая и учителят не е при тях - мотивацията мощно спада ", изясни Мария Нестерова - шеф на VII СУ " Найден Геров ", Варна.

В областите с грипна зараза са неразрешени плановите интервенции, профилактичните прегледи и имунизациите.
Носенето на маски в лечебни заведения е целесъобразно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР