Грипът продължава да настъпва у нас. Общо седем области обявиха

...
Грипът продължава да настъпва у нас. Общо седем области обявиха
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Спасов: В София най-големи проблеми създава грип тип А, но при тестване се открива и грип тип В

Грипът продължава да настава у нас. Общо седем области оповестиха публично грипна зараза. В Плевен противоепидемичните ограничения влизат в действие от през днешния ден - 24 януари. Във Варна, Бургас и София-област това ще се случи от четвъртък - 25 януари.

Миналата седмица зараза към този момент беше оповестена в Смолян, където срокът ѝ е удължен до края на месеца. Същите ограничения важат за Пловдив и Габрово. С растеж на болните от грип са също по този начин Ямбол и Пазарджик, само че там към момента няма оповестена грипна зараза.

В интервала 8-14 януари нашата област доближи до високи равнища на грип и други остри болести болести, като към 22 януари тази заболеваемост доближи до 232 на 10 000 души. Към вчерашна дата заболеваемостта е достигнала 273 на 10 000 души, изясни

доктор Николай Деков от Плевен.

Той уточни, че няма нищо извънредно в тазгодишната зараза. Предимно грип А с два подвида и грип В, което беше потвърдено и с взетите от РЗИ-Плевен проби и пратени в Националната референтна лаборатория. Резултатите демонстрираха, че доминира вид А, като инфектираните с вид В са една доста дребна част, разясни доктор Деков.

Обявяването на грипната зараза включва следните противоепидемичните ограничения: стопират се женските и детските съвещания, приключват се наложителните имунизации и реимунизации, както и визитите в лечебните заведения и домовете за обществена грижа.

Обявяването на грипна почивка зависи от развиването на самата зараза. Поддържаме непрекъсната връзка с шефовете и всекидневно се ревизира равнището на заболеваемост на учениците, сподели още доктор Деков и добави, че занапред ще се взема решение дали децата да минат към онлайн образование.

Учебният развой няма да стопира и в Бургас, макар прогнозите на здравните управляващи, че учениците ще минат към онлайн образование. През последните няколко години региона беше една от първите, които обявяваха грипна зараза, само че тази зима процесът се забави. Една от аргументите съгласно здравните управляващи е въвеждането на така наречен „ меки ограничения ", свързани със засиления филтър при влизане в детските градини и учебните заведения.

В последно време следим завишаване на заболеваемостта. Децата пристигам с грипни и грипоподобни признаци. Въпреки прецизното съблюдаване на наложените към този момент ограничения, тази заболеваемост се покачва, като през последните дни имаме към 200 деца, които отсъстват от образователни занятия ", изясни здравната сестра Мариана Вълкова от СОК „ Св. св. Кирил и Методи ".

Тя предлага образователният развой да се спре, като той може да мине онлайн. На ден през кабинета ми минават по 20-25 деца, разясни още сестра Вълкова. Данните на РЗИ-Бургас демонстрират обаче, че една 13% от учениците са заболели, което на този стадий не допуска промени в образователния развой.

В София заболеваемостта също пораства. От рано сутринта пред кабинетите на персоналните лекари има опашка от чакащи за обзор, откри bTV.

Всеки ден през кабинета минават сред 150 и 200 души. С сътрудника работим 12 часа. Като изключим хронично болните хора, останалите идват за обзор с грипоподобни признаци - нормалното за зимния сезон, изясни доктор Мирослав Спасов.

От думите му стана ясно също по този начин, че от две седмици се следи сериозен растеж, като доминират болните деца. В София най-големи проблеми основава грип пит А, само че при тестване се открива и грип вид В, въпреки и доста по-рядко.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР