Грипът предизвиква енцефалити, уточни доц. Атанас МангъровВ България ваксините за

...
Грипът предизвиква енцефалити, уточни доц. Атанас МангъровВ България ваксините за
Коментари Харесай

Откриха вирусен менингит на дете в Лом

Грипът провокира енцефалити, посочи доцент Атанас Мангъров
В България имунизациите за менингококови инфекции не са наложителни, едната липсва на пазара

Огнище на менингит имаше в София преди три години

Ученик от Лом е диагностициран с вирусен менингит, оповестиха от РЗИ Монтана. Това е първи случай на такава зараза за годината.

Случаят е открит през предходната седмица. посочи Елена Тодорова, основен контрольор в РЗИ Монтана. “Детето все още не е в болница, у дома е. Наблюдават се контактните деца от класа ”.

Вирусният менингит е инфекциозен развой на обвивката на основния или гръбначния мозък, причина за която може да са вирусни и бактериални инфекции. През предходната година в област Монтана има регистрирани единствено два случая на вирусен менингит.

Най-често в този сезон причина вирусни менингити са разследване на затруднения, провокирани от ентеровируси, разяснява пред “Труд news ” инфекционистът доцент Атанас Мангъров. Той посочи, че грипът провокира енцефалити.

Мангъров сподели, че вирусен при менингит се ползва дехидратиращо-рехидратираща терапия с манитол. Подчерта, че най-честата неточност е определяне на антибиотик или на кортикостероиди.

Симптомите на болестта припомнят тези на грипа - висока температура, гадене, главоболие, само че при менингитите има фотофобия, вратна ригидност и други неврологични прояви заради мозъчния оток.

Абсолютно наложително при подозрение за съществуването на менингит е проучването на ликвор. Ликворът се взима посредством изработката на лумбална пункция от доктор, разясниха медици.

Доцент Мангъров изясни, че в имунизационния календар са включени ваксини за два типа менингити - за бактериални и за стрептококови. За разлика от доста европейски страни в него не са планувани две типа ваксини против менингококови менингити. Първият тип за група A,C,U.W 135 може да бъде открита в аптеките, само че втория тип ваксина срущу менингококи вид B не се внася, само че е записана в страната ни.

През 2021 година в София имаше огнище на менингит, в което бяха инфектирани 23 души, множеството от които деца, само че и няколко възрастни от личния състав. Заразата бе открита откакто 5 годишно дете умря от инфекцията. След нещастието всички деца в градината, както и техните братя и сестри, бяха тествани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР