Грипът и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, но се причиняват

...
Грипът и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, но се причиняват
Коментари Харесай

Флурона: Какво трябва да знаем за комбинацията от грип и COVID-19

Грипът и COVID-19 са заразни респираторни болести, само че се предизвикват от разнообразни вируси. COVID-19 се предизвиква от зараза с ковид (SARS-CoV-2), разпознат за първи път през 2019 година Грипът се предизвиква от зараза с грипен вирус.

От това, което ни е известно, COVID-19 се популяризира по-лесно от грипа. В последно време обаче от ден на ден се заприказва за комбинацията то двете, която експертите нарекоха " флурона ". Коинфекцията към този момент се среща и у нас, по тази причина дано разгледаме нейните признаци и по какъв начин можем да я отличим:

Как да разберем дали имаме " флурона "?

Не можете да различите " флурона " от грипа и COVID-19 единствено по забележимите признаци, защото те имат някои идентични признаци. Необходими са характерни проучвания, с цел да се каже какво е болестта и да се удостовери диагнозата.

Ранното лекуване на COVID-19 и грип може да понижи риска да се разболеете тежко. Тестването може също по този начин да разкрие дали някой има по едно и също време грип и COVID-19. Хората, заболели по едно и също време от грип и COVID-19, могат да имат по-тежко протичане на болестта, в сравнение с хората, заболели единствено от грип или COVID-19. 

Признаци и признаци:
Треска или втрисанеКашлицаЗадух или затруднено дишанеУмора (отпадналост)Болки в гърлотоМускулни болки или болки в тялотоГлавоболиеПромяна или загуба на усет или аромат, макар че това се случва по-често при COVID-19
Повече за признаците и някои препоръки при " флурона " вижте в нашата:

Колко време се появяват признаците след експозиция и заразяване

Както при COVID-19, по този начин и при грипа може да минат един или повече дни от момента, в който човек се болести, досега, в който стартира да изпитва признаците на болестта. Възможно е човек да се болести с вируса, който предизвиква COVID-19, без да изпитва никакви признаци. Възможно е също по този начин да се болестите с грипни вируси, без да имате никакви признаци. При " флуроната " признаците се демонстрират по-бързо в сравнение с при COVID-19, споделя доктор Християна Бацелова пред NOVA.

Относно предпазването от " флурона " препоръките са сходни с тези при възпаление с COVID-19.

" В международен мащаб се счита, че маските са избавили толкоз доста животи, колкото никое друго защитно средство. Още преди изявата на признаците, ние сме заразни. На закрито с повече хора, дано носим маски. Грипната ваксина е способ за предварителна защита номер 1. При първи признаци, дано останем у дома. Коронавирус ще се усилва при всички случаи - от една страна подвариантът XBB1.5, а въпреки това големите маси хора, идващи от Китай. Данните за грип демонстрират бързо повишаване, с 50% в някои области, като в първата седмица е 120 на 10 000, втората - 180 на 10 000 ", заявява директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

 

По данни от Националния център по заразни и паразитни заболявания през седмица 2/2023 (09 - 13.01.2023) в НРЛ " Грип и ОРЗ " са изследвани посредством Real Time RT-PCR за грипни вируси и SARS-CoV-2 по едно и също време 315 клинични проби. Доказани са 59 случая на зараза с грипен вирус A(H1N1)pdm09, 32 - с грипен вирус A(H3N2), 7 - с грипен вирус вид В (B/Victoria) и 14 - със SARS-CoV-2, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания. На 18 януари стана ясно, че към този момент има случаи на " флурона " и при деца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР