Грипът е най-често срещаното инфекциозно заболяване, сочи статистиката. То е

...
Грипът е най-често срещаното инфекциозно заболяване, сочи статистиката. То е
Коментари Харесай

Специалисти: При първи симптоми на грип се изолирайте вкъщи

Грипът е най-често срещаното инфекциозно заболяване, сочи статистиката. То е с висок контагиозен показател – висок е процентът на инфектирани при контакт с болен или заразоносител.

Инкубационният интервал е от 1 до 7 дни. Болните са заразни за контактните с тях лица по време на инкубационния интервал и до 5 дни след демонстрация на първите признаци.

Избягването на контакт с лица, при които са налице признаци на болестта – висока температура, мощна изнемощялост, болки по мускулите и ставите, както и в очните ябълки, трахеит, суха кашлица.

От значение е при първи признаци болните да бъдат изолирани у дома. Ходенето на работа, учебно заведение или детски градини води само до утежняване на положението, заради неосигуряването на покой и отмора. Освен това от епидемиологична позиция броят на контактните и евентуалните инфектирани нараства доста.

Честото и усърдно измиване на ръцете не трябва да бъде подценявано. Носенето на дезинфекциращ гел или мокри кърпички за ръце (за предпочитане с дезинфекциращ агент) разрешава постоянно разчистване на ръцете, което има отношение към блокиране пътищата за предаване на вируса. Това е значим детайл, защото вирусът се предава освен по въздушно-капков път, само че и при контактно-битов – със зааразени предмети от средата.

При развиване на епидемиологични пикове на болестта е мощно целесъобразно отбягване дългото престояване на публични места, където е пренаселено.

Покриването на горните дихателни пътища с маски разрешава спиране или доста затрудняване предаването на вируса по главния механизъм, по който това става – въздушно-капков път при дишане, кихане, кашляне, в това число и диалект. Но маските за еднократна приложимост би трябвало да бъдат сменяни постоянно – в границите на всеки 2 часа, при нужда и на 90 минути.

Използваните носни кърпички би трябвало също да се сменят постоянно и да се изхвърлят на подобаващите за това места. В противоположен случай се благоприятства разпространяването на вируса по контактно-битов път.

Избягвайте обятия, целувки и ръкостискания, също така при подозрение за заразазяване е целесъобразно спазването на минимална отдалеченост с близките – в границите на най-малко 1 метър.

Всички тези изброени препоръки са свързани с неспецифичната профилактика на сезонния грип. Към характерната профилактика се отнасят имунизациите.

Има няколко типове и подвидове, които се оферират на пазара. Най-общото им разделяне е на жива и инактивирана противогрипна ваксина.

Живата ваксина се ползва назално-чрез поемане през носа. Това, което провокира е развиване на признаци на болестта, които нормално са доста по-леки от тези на дивия епидемиологичен вариант. Ваксината се ползва при лица, при които е налице изразена алергия към яйца, защото инактивираната ваксина е противопоказана при тях. Причината е, че вложеният във имунизацията вирус се отглежда върху култури от кокоши ембриони.

Инактивираната ваксина в разнообразни страни включва друг брой варианти. За този грипен сезон 2018-2019 година в България са в послание единствено 4-валентни ваксини. Наименованието идва от това, че включват 4 варианта – два от грипен вирус вид А и два от грипен вирус вид В.

Циркулацията на разнообразни варианти е повода през един грипен сезон някои лица да прекарват повече от 1 път от грип. Защитни антитела се образуват единствено против съответния вариант, от който сте били инфектирани. В някои случаи е налице и кръстосана реакция, при която антитела против един грипен вариант оказват известна защита и по отношение на някой различен друг вариант.

Някои експерти предлагат профилактика с антивирусни лекарства – взимане на една таблетка на ден. Тази методика не се възприема от огромна част от експертите, а като причина се показва възникването на антимикробна устойчивост – микроорганизмите, които се третират създават механизми за отбрана и надлежно лекуването губи успеваемост.

puls.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР