Грип в COVID вълната. Интересът към противогрипните ваксини обаче тази

...
Грип в COVID вълната. Интересът към противогрипните ваксини обаче тази
Коментари Харесай

Грип в COVID епидемията: Как да различим симптомите на двата вируса?

Грип в Коронавирус вълната. Интересът към противогрипните ваксини обаче тази година е по-слаб, сигнализират лекари, откакто през вчерашния ден у нас беше регистриран първият случай на варианта " Камбоджа ".

Най-добрият метод двете инфекции да се разграничат е посредством тест, тъй като огромна част от признаците им се припокриват. Затова и рекомендациите са да се имунизираме и против COVID-19, и против грип. Макар че тази година интерсът е слаб.

При планувани 230 000 безвъзмездни ваксини за хората в рисковите групи - изразходвани са сложени са малко над 150 000. Засега срокът да се употребяват останалите е до 31 декември. Ако желаете да се ваксинирате и против ковид, и против грип, рекомендацията у нас е отстоянието сред двете имунизации да е 14 дни.

Виурсолозите предизвестяват, че е вероятен мощен грипен сезон.

След тежко изкаран грип през 2011 година 71-годишната Наташа Кръстева се твърди, че и този вирус, въпреки и постоянно подценяван, може да има тежки последствия.

„ Не нзам какъв беше този грип - птичи ли... Три месеца тогава бях болна! След това взех решение, че в никакъв случай към този момент глух да пропущам да се имунизирам “, отбелязва Наташа.

Затова към този момент е с ваксина против грипа – безвъзмездна за рисковите групи. Хората като нея обаче не са доста, споделя доктор Михаил Михов. До момнета той е сложил половината от 150 дози, с които разполага.

„ Миналата година нямаше грип. Хората се умориха от рутинните имунизации. Предполагам, че това е повода “, споделя лекарят.

За грип рисковите групи са като при Коронавирус. Той поразява и по-млади хора. Трябва да се пазят и бременните.

Възможно е тази година грипната вълна да е по-силна и евентуално ще стартира от януари, предвижда проф. Нели Корсун. В лабораторията, която тя управлява, беше открит първият случай на грипа, вариант „ Камбоджа “.

„ По принцип този вирус предизвиква по-тежки забоолявания, които са по-рискови. Като се има поради, че предишния сезон нямаше циркулация, надлежно имунитетът е измършавял, би могло да се чака, че популацията ще е възприемчиво “, предвижда тя.

Без проучване е мъчно да се откри дали е грип или Коронавирус.

„ За гирп е особено по-рязко начало. Човек може да назове часа, в който подвига температурата - тя е висока над 38 градуса. При Коронавирус е попостепено болестта. Също по този начин, при грип отшумяват за по-кратко време “, изяснява проф. Корсун.

„ Камбоджа “ е измежду вариантите, които противогрипната ваксина покрива. За да се построи имунитет след нея, са нужни сред 2 и 3 седмици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР