Гримьорната на Константин Кисимов във великотърновския театър ще бъде превърната

...
Гримьорната на Константин Кисимов във великотърновския театър ще бъде превърната
Коментари Харесай

Гримьорната на Константин Кисимов става музей

Гримьорната на Константин Кисимов във великотърновския спектакъл ще бъде превърната в музей по случай 125 години от рождението му, заяви Васил Вълчев, шеф на Музикално-драматичен спектакъл (МДТ) “Константин Кисимов “.



Помещението е ремонтирано и напълно скоро ще е отворено за визити от публиката. В гримьорната ще бъдат показани два истински костюма от знакови функции на бележития артист, които се пазят като реликви в архива на театъра.

Единият е от ролята на Аркашка в пиесата „ Лес “ на Островки, с която през 1950 година Кисимов печели Димитровска премия. Вторият костюм е от превъплъщението му в Езоп през 1956 година в едноименната пиеса на Гилерме Фигейреду. За тази роля на българина в Бразилия е повдигнат монумент, прецизираха от театъра. Автентични гримове от 50-те години на предишния век ще бъдат подредени върху тоалетката. В гримьорната ще могат да се видят и портрети на Кисимов в разнообразни театрални облици.

Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 година в Търново и е потомък на родолюбив търновски жанр. Завършва право в Софийския университет, само че не става юрист или арбитър, а се отдава на любовта си към театъра и киното.

През 1922 година стартира да учи в театралната школа при Народния спектакъл, а по-късно е изпратен на специализация в Сорбоната в Париж, откъдето се завръща през 1928 година Дебютът му на театралната сцена е в ролята на Сганарел в „ Любовта доктор “ от Молиер в Театър Студия на Исак Даниел. След като през 1924 година студията се разформирова, постъпва в Народния спектакъл, където играе до края на живота си.

Известният великотърновски артист през годините е основал на театралната сцена незабравими облици от нашата и международната драматургия, а измежду тях са „ Големанов”, „ Хамлет”, „ Хъшове”, „ Свекърва”, „ Тартюф”, ”Боряна”, „ Опечалена фамилия” и други Участва „ онлайн “ в постановки на прохождащия ефирен спектакъл и прави превъзходни функции в „ Камък в блатото “ (1959), „ Юнгфрау “ (1961) и „ Българи от остаряло време “ (1963).

В седмицата, отдадена на годишнината във Велико Търново ще бъдат открити две изложения – едната в центъра на града, а другата – във фоайето на театъра.

Кулминацията ще е на 15 април от 19:00 часа със спектакъла „ Хъшове “ по претекстове от повестта „ Немили-недраги” на Иван Вазов. Режисьор е Бойко Илиев, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а в постановката взе участие целият трагичен състав на театъра. „ Хъшове” е обичаната пиеса на Кисимов, а ролята на Странджата е измежду емблематичните облици, които той пресъздава на театралната сцена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР