Григор Димитров започна участието си на Australian Open 2019 с

...
Григор Димитров започна участието си на Australian Open 2019 с
Коментари Харесай

Григор Димитров: Нещата се движат в правилна посока

Григор Димитров стартира присъединяване си на Australian Open 2019 с победа в четири сета над Янко Типсаревич. След дуела Димитров приказва малко за самия мач и повече за Андре Агаси и решенията си в последната година. Предлагаме ви цялостен превод на конференцията на Григор след първата му победа в Мелбърн.

- Преди всичко, поздравления. Губил си в предишното от Янко четири пъти. Беше ли този факт в главата ти по време на днешния мач?

- Не изключително. Миналото си е минало. Разбира се, знаех, че той е рисков противник. Знам по какъв начин може да играе. Имали се борби преди, както казахте. Но аз просто чаках този дуел. Това беше първи мач от Шлема за мен от много време, тъй че просто бях благополучен от шанса да се концентрирам върху своята игра и да видя къде съм достигнал.

- Вече на няколко пъти приказва за Андре Агаси. Можеш ли да кажеш по какъв начин започнаха вашите взаимоотношения?

- Как започнаха?

- Да.

- В даден миг през предходната годината, може би в средата на сезона, аз и Дани Валверду седнахме и поговорихме за нашите цели. Познавам Андре от дълго време, може би откогато бях на 14, прекарвали сме време дружно в Лас Вегас. Просто искахме да прибавим един човек, който е постигнал нещо от това, което желая да постигнал аз. Имаше една персона, на която мога да се доверя изцяло и това беше той. Разговаряхме с Дани и двамата дружно взехме решение да потърсим тази помощ. Стъпка по стъпка, развихме своето партньорство и идващото, което знаете е, че той беше тук и гледаше първия ми мач.

- Андре е един от най-специалните играчи в този спорт и е постигнал доста и отвън корта. Какво научи от него като човек, по какъв начин ти повлия?

- Както казахте, той е направил доста и отвън играта. Ще стартира с това. Аз съм по-добър човек, научих нови неща от него по отношение на самото всекидневие. Понякога нещата, които ми споделя, нямат нищо общо с тениса, безусловно нищо общо. Днес преди дуела си говорихме за изцяло разнообразни неща. А аз си споделих: " Ох, възприятието е доста прелестно ". Той ме държи под око и се пробва да ми напомня хубавите неща от живота.

Разбира се, когато сме на корта дружно, ние сме извънредно фокусирани в играта. Той е извънредно интезивен на корта, в това отношение сме доста сходни. Това е в действителност значимо, само че най-важното е, че узнавам нещо всеки ден.

- Можеш ли да направиш една стъпка повече и да ни кажеш нещо съответно - някоя история или случай, която можеш да посочиш и да кажеш - това беше от Агаси?

- Ох, боже мой. Не, в действителност не желая. Имам съвършен образец, само че е прекомерно персонален. Може би в миналото ще го споделя, само че не през днешния ден.

- В последните няколко години множеството от играчите от поколението преди теб имах съществени травми и прекараха дълго време отвън корта. От твоята вероятност, виждайки това, променяш ли своя метод? Кара ли те да смяташ, че би трябвало да играеш по-малко или да опиташ...

- Е, вие го казахте - това е друга генерация. Всеки прави нещата друго през годините. Трудно е и аз няма да бъда този, който да съди останалите играчи. Всички ние имаме своя развой. Онова, което може да работи за един, може би няма за проработи за мен.

Мисля, че най-хубавото, което съумях да науча през тези години, е че постоянно би трябвало да съм фокусиран върху протичащото се от моята страна на корта и даже отвън него. Някои неща работят за съответни играчи. Опитвал съм да видя, дали нещо такова може да ми помогне и това не се е случвало. Например, в случай че някой се подложи на безглутенова диета, това не значи, че сходна диета ще бъда добра за мен.

Всички тези дребни компонентни, когато ги събереш - мисля, че съм разкрил комбинацията дружно с тима по отношение на възобновяване, стратегия и по този начин нататък. Така че мисля, че нещата се движат в вярната посока за мен. Мисля, че всеки ден се усъвършенствам физически. Това е добре, не съм имал сериозна травма или нещо такова. И това несъмнено доста ми оказва помощ. Това значи, че върша нещата както би трябвало.

- Един политически въпрос. Има сериозна група от играчи от Съвета на играчите в ATP, които желаят да сменят президента. Чудя се дали те съставляват възприятията на по-голямата част от играчите?

- Смяната на Крис Кермод би била една от най-големите неточности. Тенисът се намира на чудесно място, всичко мина през доста положителни промени. Аз несъмнено не бих направил това, сигурно.

- Имаш ли концепция каква е мотивацията за тези претенции?

- Нямам концепция. Съвсем неотдавна чух за тези неща. Стоя надалеч от това. Всички сме очевидци какво е направил той за спорта до момента. Тенисът в никакъв случай не е бил на по-добро място.

- Говорейки за Андре - в тениса играчите имат опция да назначавате треньори, до момента в който в други спортове това не е по този начин, треньорите са над играчите в йерархията. Харесва ли да имаш тази власт?

- Все отново всеки човек би трябвало да се съгласи. Дори аз да желая някого за треньор, би трябвало да бъде взаимно. Да си призная, до този миг не се бях замислял върху този въпрос от такава вероятност. Не боли да потърсиш помощ по метод, по който смяташ за належащо - това е всичко. Решението беше взето поради целия тим, ние просто искахме да подобрим нещата, да прибавим нещо, да максимизираме капацитета. И мисля, че съглашението с Андре беше вярното решение. Както споделих, нещата сега се развиват в вярна посока. Да се надяваме, че ще продължим по този метод.

- До каква степен сте начертали графика с Андре, или ще видите по какъв начин вървят нещата?

- Честно казано, по отношение на неговите пътувания, нещата са отворени. Прекарахме към четири седмици дружно в предсезонната подготовка. Това беше най-хубавото време, което можех да желая. Той е тук в този момент. Ще забележим по какъв начин ще действаме отсега нататък.

Мисля, че също е по този начин значимо да има отдалеченост. Искам да кажа - към момента Дани е надълбоко замесен във всичко. Да имаш такова водачество от двете страни е доста хубаво. В същото време, тяхното съгласие е отлично. Виждам се с тях на корта, отвън корта, слушам всичко и това е добре. Така че - да - месец по месец ще решаваме за избрани шампионати.

- Разговарял ли си с Жил Рейес? (бел.пр. - дългогодишният фитнес треньор на Агаси)

- Да, само че аз го познавам от дълго време. Говорим си съвсем всеки месец от доста години. Той е мой другар почти откогато играя тенис.

- Как се срещна с тези хора, когато си бил на 14-годишна възраст?

- Чрез моя предходен спонсор. Това беше повода. Имахме опция да отидем във Вегас и да работим дружно. Бях на 14 или 15, взехме решение да опитаме. Отидохме и се получи по този начин, че упражнявах там няколко сезона. В оня интервал завоювах US Open при юношите. Прекарвах много време там, ситуацията ми е доста позната.

Интервю от Николай Драганов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР