Григор Димитров ще излезе на централния корт в Женева този

...
Григор Димитров ще излезе на централния корт в Женева този
Коментари Харесай

Време е за финал: Григор Димитров срещу Николас Джари - анализи, коефициенти и очаквания

Григор Димитров ще излезе на централния корт в Женева този следобяд в 16:00 часа, с цел да се опита да завоюва своята девета ATP купа в кариерата. Негов противник на финала ще бъде Николас Джари, който през сегашния сезон играе най-хубавия тенис през своята кариера и има забележителни резултати на клей. Чилиецът записа следващи победи над някогашните първенци Каспър Рууд и Александър Зверев, като през днешния ден ще се опита да завоюва своя втори трофей през сезона.

Родният ни представител пък за пръв път от 5 години насам е в позиция да играе за трофей и всички ние се надяваме да е задоволително добре възобновен от тежките си трисетови борби с Кристофър О`Конъл и Тейлър Фриц. Досега Димитров и Джари са се срещали единствено един път, а самият конфликт е с отминалост от 4 години, когато южноамериканецът реализира триумф след тайбрек в третия сет на шампионата в Барселона. За нас пък още веднъж остава задачата се опитаме да проучваме по какъв метод би могъл нашият съотечественик да надделее над своя противник, тъй че хайде да започваме.

Какво би трябвало да знаем за Николас Джари?

Джари е висок 198-сантиметра, десничар е и извършва бекхенд с две ръце. Към момента се намира под номер 57 в класацията на ATP, само че преди четири сезона беше достигнал до позицията на 39-та ракета на света. Чилиецът произлиза от спортно семейство, като родителите му са някогашни волейболисти, а също така може да се похвали с цели трима родственици, които са играли професионален тенис. Безспорно звездата във семейството е неговият дядо Хайме Фийол, който е 9-кратен първенец в ATP Тура и някогашен номер 14 в света.

Най-тежкото тестване до момента в кариерата на международния номер 57 е допинг наказването, което му беше наложено в края на 2019-та година, когато в кръвта му бяха открити неразрешените субстанции лигандрол и станозолол. Първоначално играчът би трябвало да отсъства за две години от кортовете, само че той потвърждава, че нарушаването му не е било съзнателно и въпросните съставки са се съдържали в бразилски витамини за възобновяване, които е приел единствено един път по време на дуел от Купа " Дейвис ".



 

Така той се завръща на корта 11 месеца по-късно и незабавно стартира да натрупа титли на равнище Чаланджър, а единствено преди няколко месеца завоюва ATP шампионата в родния си град Сантяго. Двуметровият играч е изявен клей експерт и всички негови ATP финали са изиграни на червени кортове - 2 извоювани и 2 изгубени. Любопитното е, че Джари към този момент е достигал до конфликта за купата в Дженева през 2019-та, единствено че губи от Александър Зверев в тайбрека на третия сет.

Южноамериканецът разполага с извънредно мощен сервис, който му носи голям брой лесни точки, а също така има извънредно мощен форхенд, с чиято помощ може доста бързо да завърши обещано разиграване. Гигантът обаче не разчита единствено на грубата мощ и най-редовно употребява способа сервис-воле, а неговия голям обсег го прави доста сложен за превъзмогване и самият Карлос Алкарас беше напът да си изпати от тази тактичност на чилиеца, който остана на косъм от това да го спре в Рио де Жанейро. Играта на непоставения играч е доста рискова и неговите плоски удари са съвсем постоянно изпълнени с оптималната мощ, търсейки се разпространение оптимално покрай линните.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Григор до известна степен би трябвало да повтори тактическия си проект от дуела против Фриц, тъй като американецът и Джари имат подобен игрови проект и тенис характерности. Самият чилиец призна, че се тормози от разнообразието в дейностите на родния ни представител, а Димитров би трябвало да употребява всеки един удар от своя боеприпас, с цел да разбалансира съперника си.

Световният номер 57 несъмнено не е прочут със своята еластичност и има проблеми, когато топката се намира ниско в краката му, което прави потреблението на слайс наложително в тактиката на нашия съотечественик. Гришо би трябвало да движи противника си непрекъснато по дължината ба корта и да удължава точките при всяка една опция, до момента в който омаломощи 198-сантиметровия състезател, който нормално търси бърза развръзка в точките и не е измежду най-подвижните тенисисти в Тура.

Дори да прави повече неточности, то хасковлията е задължен да търси дълбочина с ретурите си, а това няма да е по никакъв начин лесна задача при сервиса на южноамериканеца. Блок-ретурите просто няма да свършат никаква работа на някогашния номер три, тъй като първенецът от Сантяго незабавно ще се понесе в офанзива от форхенд и ще може доста скоростно да трупи геймове на своята сметка, в случай че Григор просто вкарва топката в корта.



Категорично по-слабата страна на колоса е неговият бекхенд, който постоянно е уязвим по време на дългите разигравания и надалеч не е толкоз постоянен, когато чилиецът потърси завършващия удар с него. Всичко това ни демонстрира, че нашият съотечественик би могъл да упражни напън към тази слабост в тениса на съперника и несъмнено ще извлече известни дивиденти при сходен метод.

Очаквания и коефициенти:

Истината е, че съгласно мен Джари е по-свеж и демонстрира постоянно положителни резултати през сезона на клей, поради което бих му отдал леко преимущество предвид на гръмките победи над Александър Зверев и Каспър Рууд. Смятам, че точно чилиецът е най-хубавият състезател от началото на шампионата и е доста мъчно да му се противодейства, когато първото му подаване работи на нормалните обороти и има опция да управлява темпото на игра. Същевременно най-хубавият български тенисист към този момент реализира два немислими обрата и сигурно ще излезе с високо самочувствие на корта. Освен това Григор прогресира с всяка една минала среща в надпреварата и несъмнено ще е извънредно стимулиран да завоюва първата си купа от ATP финалите в Лондон през 2017-та година.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират по-нискоранкирания играч, като му отдават леко преимущество, определяйки ставка от 1.80 за негов триумф, до момента в който възможностите за успех на родния ни представител се котират на 2.00. Ние пък ще стискаме палци предварителните упования да не се осъществен и Григор Димитров да се поздрави със спечелването на своята девета ATP купа, а срещата още веднъж ще бъде налична за наблюдение в действително време посредством обичайните линкове в Tennis.bg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР