Грета Тунберг е феномен. Целият свят научи и заговори за

...
Грета Тунберг е феномен. Целият свят научи и заговори за
Коментари Харесай

Явлението Грета Тунберг, от което светът имаше спешна нужда

Грета Тунберг е феномен. Целият свят научи и заприказва за нея единствено за една година. И то не както се случва в последно време – поради скандал. Светът научи за нейната идея като екоактивист. Тя е детето, което " разсънва " международните водачи за климатичните промени, застрашаващи планетата ни, говорейки им непосредствено, грозно, персонално.
 
Грета е на 16 години, родена е през януари 2003 година В живота на младата шведска активистка има единствено една значима тематика - климатичните промени. Според нея това нямаше да е по този начин, в случай че не беше Синдромът на Аспергер . „ Иначе щях да си пребивавам като всички останали. Но поради Синдрома на Аспергер аз мисля по различен метод. Именно заради тази причина съм в положение да виждам огромната неточност в системата ", споделя момичето. За хората със Синдром на Аспергер постоянно е характерен мощен до маниакален интерес към дадена област. Но не това е акцентът на описа ни.
 
Шестнадесетгодишна ученичка става известна по света с протестните си прояви и със своите апели за битка против климатичните промени .

Never underestimate the power of a girl’s voice! This is the inspiring story of how ‘s call to turned into a worldwide movement.
— UN Women (@UN_Women) През август 2018 година, когато е девети клас, Грета стопира да посещава учебно заведение до общите избори в Швеция на 9 септември 2018 година Поводът са горещите талази и пожари в Швеция. Искането ѝ е шведското държавно управление да понижи въглеродните излъчвания в сходство с Парижкото съглашение и стачкува, като седи пред шведския парламент всеки ден по време на образователните часове със знака „ Училищна стачка за климата ”. След общите избори тя продължава да стачкува единствено в петък.
 
Инициативата й последователно е заимствана от възпитаници от от ден на ден страни, измежду които Канада , Германия , Австралия и даже Индия . Когато я видят при визитите й в Швейцария и Белгия , хората я приветстват и скандират името й. Постепенно се прочува по целия свят.-->

Swedish teenage activist became the spearhead of the global movement in just 9 months.

Here are her thoughts on responsibilities, success and schoolwork
— TicToc by Bloomberg (@tictoc) Нейните седмични митинги са последвани първо от няколко града по света, а след това от стотици градове . Наричат ги „ Петъци за бъдеще ”, а в тях стартират да се включват освен възпитаници, само че и родители, учени и мн. други
 
Само за година тя съумява да въодушеви една от най-големите интернационалните акции в отбрана на климата , проведени до момента. През март 2019 година от Южен Пасифик съвсем до Северния полярен кръг, възпитаници от целия свят излизат на стачка в отбрана на климата.

“We need everyone ” says. Pledge to join young people in the streets for a week of actions and from 20 - 27 September
— 350 dot org (@350) Срещала се е с папата , била е в Европарламента , на форума в Давос , на огромно киносъбитие в Берлин . През май 2019 година звездата от екшън филмите и някогашен губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер кани младата шведска активистка на интернационалната конференция за климата във Виена.

Дори генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутереш утвърждава учебните стачки, инициирани от нея, и признава, че неговото потомство не е съумяло да отговори вярно на трагичното предизвикателство на изменението на климата.
‘If people really knew about these things, they wouldn’t need to ask me why I’m so ‘passionate.’’ — Listen to and ’s powerful message about climate change
— NowThis (@nowthisnews) Грета въодушевява с поредност, самообладание и аргументираност на дейностите си. Например, на Световния стопански конгрес в Давос (за присъединяване като делегат) тя идва с трен , избирайки съвсем двудневно пътешестване , което щади околната среда, вместо да пътува със аероплан, както вършат международните водачи.
 
„ Докато вие водачите се държите като че ли всичко е наред и като че ли държите нещата под надзор, то ние елементарните хора няма да осъзнаем спешността на обстановката ", сподели Тунберг тогава: „ Ние младежите се пробуждаме и обещаваме, че няма да позволим повече да ви се разминава ”.

'We will not let you get away with it', Greta Thunberg slams politicians for ignoring climate crisis
— The Independent (@Independent) Тя е безапелационна, че не е част от никоя организация : „ Аз съм изцяло самостоятелна... Правя това, което върша, изцяло гратис ”. А поради болестта си споделя, че не се оправя добре в екип, само че: „ Работя доста повече сама , спрямо други деятели, които желаят да основат организации и да пишат устави и правилници ”. Синдромът я прави и директна, тя не може да бъде галантна ненужно, споделя нещата такива, каквито са. 
 
Според норвежки опозиционни политици самодейността й е почтена за Нобелова премия за мир и я предлагат за оценката .
 
Междувременно фамилията й издава книга (на немски и шведски език засега) „ Сцени от сърцето ”, в която се споделя по какъв начин и за какво се трансформира животът им. Майка й, Малена Ернман - блестяща оперна дива , и татко й – Сванте Тунберг, прочут шведски артист , поставят край „ на шопинга, на самолетните полети и на месоядството ” откакто Грета, майка й и сестра й се разболяват.

 
Вследствие на Синдрома на Аспергер 11-годишната Грета престава да се смее и да плаче , отхвърля да приказва и да се храни. Майка й и сестра й пък са диагностицирани със Синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност. Родителите се отдават напълно на щерка си.
 
Синдромът на Аспергер върви в композиция с изключителни качества – в пети клас Грета може да изрецитира Менделеевата таблица, да вземем за пример, само че тази дарба има и противоположна страна: тя не не помни нищо . Откакто гледа в учебно заведение документален филм за замърсяването на международния океан с пластмаса, Грета денонощно си показва тази гигантска планина от отпадъци . Книгата на семейство Тунберг, написа „ ”, е опит да се изясни по какъв начин тази натрапчива визия, загнездила се в съзнанието на момичето в следствие от заболяването, в действителност се трансформира в нещо позитивно . И за какво щеше да е добре, в случай че повече хора умееха да не не помнят като нея, и да бяха по този начин упорити и безусловно безкомпромисни.  1/30  2/30  3/30  4/30  5/30  6/30  7/30  8/30  9/30  10/30  11/30  12/30  13/30  14/30  15/30  16/30  17/30  18/30  19/30  20/30  21/30  22/30  23/30  24/30  25/30  26/30  27/30  28/30  29/30  30/30 Грета и нейното семейство считат за двуличие половинчатите решения , които взима средностатистическият човек в комплицираната плетеница от въпроси, свързани с демократичния метод на живот, с самостоятелните права, с промишлеността и с световната климатична заплаха. Семейство Тунберг не приема настройката, че икономическите ползи и самостоятелният блян към благополучие могат да се слагат преди всичко , когато под въпрос е оцеляването на планетата. Според тях казусът се корени в това, че измежду благоденстващата част от човечеството са необятно публикувани двойни стандарти : „ ще гласоподавам за Зелените, ще деля боклука и ще употребявам ток от възобновими източници, само че ще карам Коледа в Тайланд и ще хвърча до Индия за аюрведа-пречистване ”, споделя още „ Дойче веле ” за книгата.

И по този начин, ентусиазъм и образец, Грета Тунберг е събитие за 21 век, когато битката с климатичните промени е сериозно значима и неотложна и би трябвало да е всъщност, а освен на думи и документи. Трябва да е персонална, би трябвало да е световна, би трябвало да е съответна и не двулична. Това са посланията , които дребната екоактивистка вмени в международното схващане .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР