Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка за климата заедно с още

...
Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка за климата заедно с още
Коментари Харесай

Грета Тунберг внесе жалба в Комитета за правата на детето на ООН срещу Германия, Франция и Турция

Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка за климата дружно с още 15 младежи от целия свят подадоха публична тъжба в Комитета за правата на детето на Организация на обединените нации.

``
реклама

Активистите желаеха организацията и държавните управления да подхващат незабавни ограничения за запазване на околната среда, съобщи пресслужбата на Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ).

Жалбата е ориентирана към Германия, Франция, Турция, Аржентина и Бразилия, които съгласно Тунберг не вършат задоволително, с цел да спрат световното стопляне.

" Промяната би трябвало да се случи в този момент, в случай че желаеме да избегнем най-тежките последствия. Климатичната рецесия не е единствено времето. Това значи също, липса на храна и липса на вода, места, на които не може да се живее и бежанци поради тях. Страшно е! ", съобщи Тунберг на конференция след речта си пред Организация на обединените нации.

Жалбата се концентрира върху по този начин наречения доброволен протокол - механизъм, който разрешава на деца или възрастни от тяхно име да се обръщат непосредствено към Организация на обединените нации, с цел да подадат тъжба до Комитета по правата на детето, в случай че считат, че техните права са нарушени.

„ Преди 30 години международните водачи поеха исторически ангажимент към децата в света, като одобриха Конвенцията за правата на детето. Днес децата по света носят отговорност за този ангажимент. Ние напълно поддържаме децата да упражняват правата си и да заемат позиция. Промяната на климата ще повлияе всяко едно от тях. Не се учудвайте, че те се сплотяват, с цел да се борят, " сподели заместник-изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Шарлот Петри Горнитцка.

В отговор на трогателна тирада на Тунберг в Общото заседание на Организация на обединените нации, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че младият деятел има ярко бъдеще.

" Тя наподобява като доста щастливо младо момиче, което чака с неспокойствие ярко и прелестно бъдеще. Толкова е хубаво да се види! " Тръмп написа в Туитър.

Миналата седмица над четири милиона души в 161 страни взеха присъединяване в Глобалния климатичен митинг в целия свят преди срещата на върха на Организация на обединените нации за климата през 2019 година, въодушевена от Тунберг. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР