Грегоар Вердо – Старши вицепрезидент Връзки с обществеността“, Филип Морис

...
Грегоар Вердо – Старши вицепрезидент Връзки с обществеността“, Филип Морис
Коментари Харесай

Грегоар Вердо: Краят на цигарите е възможен - с алтернативи и иновации, а не със забрани

Грегоар Вердо – Старши вицепрезидент „ Връзки с обществеността “, Филип Морис Интернешънъл. Интервю на Георги Карамфилов.

Георги Карамфилов, Euronews Bulgaria: По време на панела говорихте доста за държавните регулации и ми е забавно да схвана дали съгласно Вас тези регулации би трябвало да бъдат под формата на ново законодателство или промени на съществуващото законодателство. Защото ние в България да вземем за пример направихме сходен опит в друга сфера с понижаване на Данък добавена стойност и това не даде резултат. Ново законодателство ли е належащо за бездимните артикули като опция за пълнолетните пушачи или трябват промени на съществуващото законодателство?

Грегоар Вердо: Правилният въпрос съгласно мен е какво може да се направи. Но преди да приказваме за това какво може да се направи, би трябвало да знаем каква е обстановката сега. България е измежду страните, в които за последните 20 години тютюнопушенето понижава с мудни темпове т.е. става дума за немалка част от пълнолетното население на България, които пушат всеки ден и техният брой демонстрира, че нещо би трябвало да се промени. И Вашият въпрос е напълно на място – какво би трябвало да се промени? В България има положително данъчно законодателство по отношение на другите възможности на пушенето и техният пазар доста бързо, единствено за две години, набъбна до 8.5% от общия пазар на никотинови произведения. Но това не е задоволително и аз мисля, че верният въпрос е какво може да се направи, тъй че тези артикули да бъдат изцяло налични за потребителите в България.

Г.К.: Хипотетично Вие бихте ли съветвали да вземем за пример държавни организации или даже парламентарните групи на болшинството в Народното събрание, в случай че те решат да вкарат промени на настоящото законодателство или да одобряват ново?

Вердо: Разбира се. Ние сме отворени за разговор с държавните управления и парламентарните групи.  Смятаме, че сходна полемика би трябвало да се води по транспарантен и доста прагматичен метод, тъй като това не е единствено концепция, не е научна фантастика, това е нещо, което към този момент се случва в редица страни. Недалеч от България две централноевропейски страни, Чехия и Словакия, реализират съществени резултати в намаляването на тютюнопушенето. Именно тези неща би трябвало да се обсъдят намерено със чиновниците на държавното управление.

Г.К.: Като стана дума за това, ще отбележа, че България е една от страните, където се вкарват доста строги ограничавания, без значение дали за пушене, за наркотични субстанции като марихуана или други неща. Както Вие казахте, методът е „ Спри или умри “. Как работите с страни, където регулациите са в действителност доста строги и сурови? Как ги убеждавате, че това не е верният път и не работи? Как им представяте данните, които представихте на мен?

Вердо: Много е просто. Нито една страна в света не е съумяла да постави завършек на цигарите посредством забрани или строги ограничавания, като да вземем за пример изключително високо данъчно облагане. Това е тъй като възбраните не дават резултат, изключително що се отнася до нещо, което е толкоз необятно публикувано и познато в обществото като цигарите. Преди малко приказвах с един публицист от Южна Африка и стана дума за възбраната на цигарите, която южноафриканското държавно управление вкара по време на първия локдаун за Коронавирус през 2020 година Само за няколко дни по-късно проведената престъпност завзе целия пазар. Така че решението не е хората принудително да се откажат от цигарите. Трябва да се отнасяме с почитание и схващане към тях, и да им предложим други възможности по метод, който ще ги улесни да спрат цигарите релативно безболезнено. И отново ще кажа, това е допустимо.

Г.К.: И въпреки всичко, в случай че изложите този мотив в България да вземем за пример, някои политици и деятели ще Ви кажат, че в случай че регулациите бъдат облекчени, това ще усили пушенето измежду малолетните, а ние имаме подобен проблем в България. Как ще оборите този мотив?

Вердо: Това е доста значима тематика и ние, като промишленост, сме изцяло подготвени да си сътрудничим с държавното управление, с цел да се намерят решения на този проблем, като той не може да се отстрани на 100%, само че може да се понижи в голяма степен с използване на подобаващите ограничения, като механизми за засвидетелствуване на възрастта, надзор в комерсиалните обекти и прочие Тук приказваме и за виновен маркетинг. Ние, като компания, напълно ясно посочваме, че бездимните произведения, които предлагаме на пазара, са предопределени за пълнолетни пушачи, които не могат да спрат да пушат. Това е посочено на нашия уеб страница и във всички наши информационни материали. И в този смисъл ние сме подготвени да работим ръка за ръка с държавното управление, с цел да избегнем това нашите артикули да доведат до пропушване измежду младежите.

Г.К.: И един финален въпрос още веднъж за законодателството. Как би трябвало да наподобява то? Можете ли да дадете образец за положителни практики, които сте виждали да се ползват в Централна Европа или другаде, които могат да станат част от сходен законодателен акт?

Вердо: Една от най-хубавите практики, за които се сещам, а тя е добра, тъй като е ориентирана към хора, които обществото маргинализира, е от Нова Зеландия. Нова Зеландия, която се намира на другия завършек на света, само че все пак решението на държавното управление да предложи други възможности на цигарите на Маорите е нещо доста значимо, тъй като то демонстрира, че прекратяването на тютюнопушенето не би трябвало да е единствено за богатите, за хората с достъп до информация и за тези, които имат достъп до по-добри разновидности. Тази самодейност стартира в Нова Зеландия, само че към този момент се придвижи и в Европа. Последните вести са от Обединеното кралство, където предходната година министърът на опазването на здравето предложи електронните цигари да се изписват с рецепта и да се покриват от здравната каса. Според нас има и по-лесни способи да се обезпечи досегаемост от това да би трябвало да вървиш на доктор, само че в основата си концепцията другите възможности да станат по-достъпни за всички пушачи е от значително значение. И в случай че ми позволите да допълня, в тази ситуация с България, където 60% от пушачите живеят отвън огромните градове, това е в действителност доста значимо.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР