Гребците ще гонят три олимпийски квоти за Париж 2024. Това

...
Гребците ще гонят три олимпийски квоти за Париж 2024. Това
Коментари Харесай

Гребците ще гонят три олимпийски квоти за Париж 2024

Гребците ще гонят три олимпийски квоти за Париж 2024. Това съобщи през днешния ден в пресклуб „ България “ президентът на федерацията проф. Свилен Нейков в наличието на старши треньора на националния тим Румяна Нейкова, треньорите Петко Аргиров и Веселина Алексиева, състезателите с върхови достижения Кристиян Василев, Емил Нейков, Иван Янкулов и Цветомир Малинов.

Квалификацията за Иггрите е Световното състезание в Белград от 3-и до 10-и септември 2023 година Съставите за присъединяване ще бъдат избрани след Европейското състезание в Блед, Словения, от 25-и до 28-ми май, стана ясно още на конференцията. Всичко зависи от резултатите на надпреварата, ще бъде изработен разбор и с треньорите. “Дисциплините, в които имаме действителни шансове да класираме лодки за присъединяване в Олимпийските игри в Париж 2024 са три. Това са: скиф дами, за която ще се бори Десислава Ангелова, двойка скул мъже и скиф при мъжете, за които ще се борят Кристиан Василев, Емил Нейков и Лазар Пенев ”, съобщи Свилен Нейков. Класиране на Световното измежду първите 9 на скиф и до 11-о място на скул носи олимпийска квота.

ребците изпращат поредна година с медали от европейски, международни шампионати и международни купи. Безспорно бронзовият орден на скиф на Кристиян Василев от Европейското състезание за мъже в Мюнхен, Германия, се прави оценка най-високо, а малшанс го лиши от край на Световното състезание, акцентира проф. Нейков. Възпитаникът на Петко Аргиров завоюва още сребърен орден от Световната купа в Люцерн, Швейцария, както и пето място на Световната купа в Белград. Треньорът му счита, че Кристиян е могъл да реализира и повече, само че най-важното, че федерацията им обезпечава оптималното съгласно опциите.

„ Медалът ми на Европейското пристигна след дълги години труд “, показа Кристиян Василев. Той не скри, че малко е отчаян от Световното състезание, само че гледа към идващия сезон и олимпийските квоти.

Емил Нейков затвърди позициите си от предходната година и този сезон завоюва сребърен орден на Европейското състезание за мъже до 23 г в Хазенвинкел, Белгия, и бронз на Световното състезание във Варезе, Италия, в същата възрастова група. Той ще продължи борбите и надпреварите с неговите съперници и при мъжете, сподели проф. Нейков.

“Доволен съм, имам класирания на двете най-важни надпревари в моята възраст, само че оттук насетне е значимо класирането при мъжете. Ако всичко е наред, мисля, че няма да имаме проблеми с извоюването на тези квоти ”, съобщи Емил Нейков.

Европейският първенец са скиф лека категория от 2021 г Лазар Пенев имаше здравословни проблеми през цялата година, затова той не съумя да започва и на финала на Европейското състезание в Мюнхен. На Световното състезание се подреди на 12-о място, все пак класирането му на 6-о място е огромен триумф, посочи проф. Нейков.

Цветомир Малинов и Иван Янкулов останаха шести на финала в дисциплината двойка без кърмчия на Европейското състезание по гребане за младежи и девойки до 23 години. Това беше техния дебют в тази възрастова група и тяхната треньорка Веселина Алексиева е удовлетворена от постигнатото. Младежите споделиха, че имат упоритостта да продължат да усъвършенстват класирането си и чакат да зарадват родната аудитория в края на юли следващата година, когато Пловдив ще е хазаин на Световното състезание до 23 година

„ Тази година още веднъж беше мощна, прочувствена. Нашите състезатели трябваше да застанат пред света и да се борят за своите позиции. Ние се борим с разнообразни спънки в България, само че съумяваме. Благодаря на състезателите за отдадеността, макар изискванията, при които се приготвят ”, сподели Румяна Нейкова, която е олимпийска шампионка в скифа от Пекин 2008.

Свилен Нейков благодари особено на министър Весела Лечева за отношението към гребния спорт. С нейната поддръжка за федерацията към този момент е закупена значима част от материалното съоръжение за възобновяване. Между 15 и 20 на 100 нарастване на бюджета за идната година ще покрие нужния най-малко от повишените разноски. За присъединяване в интернационалните надпревари 180 евро на човек е храноден в хотел на приблизително равнище, даде образец прф.Нейков. Неотложна е нуждата да бъдат закупени най-малко три нови лодки, с които гребците да започват на олимпийската подготовка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР