Гребането и кану-каякът са сред силните ни в исторически план

...
Гребането и кану-каякът са сред силните ни в исторически план
Коментари Харесай

ГРЕБАНЕ И КАНУ-КАЯК 2023: Губим доверие заради липсата на втори канал в Пловдив

Гребането и кану-каякът са измежду мощните ни в исторически проект спортове. През последните години обаче доближават мъчно до призови класирания, изключително при мъжете и дамите.

Все отново, все още и двата спорта съумяха да завоюват по една квота за Олимпийските игри в Париж.

В гребането виза си обезпечи Десислава Ангелова, която се класира на пето място на скиф при дамите на Световното състезание в Сърбия през месец септември. На секунда от втора квота остана Кристиан Василев в мъжкия скиф.

В кану-каяка билет за Париж с второто си място във край Б на 500 м едноместен каяк на Световното състезание в Дуисбург взе младата Йоана Георгиева.

„ Много съм щастлива, че адресирам най-успешната година в моята спортна кариера. Надявам се 2024-а да е още по-успешна с присъединяване ми на Олимпийските игри. В първия миг смятах, че не съм съумяла да печеля квотата и бях много  разочарована, само че след това, когато разбрах, че съм завоювала олимпийската виза, се почувствах доста щастлива и задоволена. Първото нещо, за което си помислих е, че би трябвало да упражнявам и да се трудя още повече, с цел да мога да покажа на какво съм способна на самите Олимпийски игри. Както всеки професионален състезател бленувам за олимпийски връх, за олимпийско злато “, сподели Йоана Георгиева, която бе отличена с „ Икар “ за пробив в международния спорт.



НАДЕЖДИТЕ

Както в съвсем целия български спорт, триумфите на гребането и кану-каяка се свързват главно с подрастващите. За страдание те рядко по-късно се материализират при мъжете и дамите.

Йоана Георгиева завоюва купа на 200 метра едноместен каяк и сребро на 500 м при девойките до 23 години на Световното състезание в Аурондзо (Италия). На същия щампионат бронз на 5000 м едноместно кану завоюва Преслав Георгиев. Иван Пенчев бе 6-ти 1000 м едноместен каяк. Пенчев взе два бронзови медала на Европейското състезание за мъже и дами до 23 години.

ПЪРВИ МЕДАЛ ОТ ПЛОВДИВ

В гребането България най-сетне завоюва орден от домашен шампионат в Пловдив. След 8 чудесно проведени шампионати, само че без наше отличие, Емил Нейков се пребори за бронз на скиф от 9-ия шампионат – Световно състезание за мъже и дами до 23 години. Това бе и последното съревнование за Нейков в тази възрастова група и той към този момент се състезава при мъжете и дамите.

Шансовете му да стигне до олимпийска квота за Париж обаче не са огромни и е по-вероятно силите да бъдат съсредоточени за Лос Анжелис 2028. Конкуренцията в мъжкия скиф е жестока, а опитът за двойка скул дружно с Лазар Пенев не дават стремежи резултат. Най-реални за френска виза наподобяват възможностите на Кристиан Василев.

От шампионата в Пловдив би трябвало да отбележим и положителното показване на двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов, които се класираха за край А и станаха 6-и в света.



ПЪРВЕНСТВАТА

От 2011 година насам Пловдив и България организираха 12 огромни шампионати по гребане и кану-каяк. Въпреки положителната им организация обаче, тази серия е на път да спре поради липса на втори гребен канал, който да се употребява за загрявка и прибиране на лодките. По необясними аргументи от повече от 10 години планът, който включва голям брой атракциони и места за гнездене на птици не се осъществя. Първоначално имаше митинги на така наречен „ зелени “, които обаче бяха оборени в съда. Осигурените към оня миг средства обаче бяха изгубени. Последва интерес от частни вложители, които да осъществят плана, само че те също не срещнаха поддръжка.

Така постепенно и бавно Пловдив стартира да се отдалечава от опцията освен да провежда огромни шампионати, само че и да осъществя неповторим план към гребната си база, който би дал друг подтик на целия туризъм в града.

КАКВО КАЗВА СВЕТЪТ

Президентът на Международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан похвали Пловдив и българския учредителен комитет за провеждането на Световно състезание, на което състезателите са имали оптимално положителни условия да покажат най-хубавите си резултати.

" Нов огромен триумф за Пловдив и Световното състезание. Много сме удовлетворени от това издание на Световното състезание до 23 години в Пловдив - голям триумф, превъзходен български учредителен комитет и съм сигурен, че състезателите са били в положение да се показват на най-високото си допустимо равнище. Точно това е съществена наша цел в Международната федерация, и тук, в Пловдив, ние имаме всичко, с цел да осъществим тази цел - отлични уреди, отлична среда. И по тази причина съм благополучен да кажа, че Пловдив означи следващ огромен триумф ", сподели Ролан.

Шефът на Световното гребане изрази вяра, че ще види прогрес и по реализацията на успоредния канал за връщане и загряване на лодките, което ще направи фантастичната гребна база в Пловдив още по-добра и на най-високото допустимо равнище.

" Очаквам с неспокойствие да видя прогрес по отношение на втория, паралелен канал в Пловдив, тъй като вие имате фантастично оборудване. Такъв канал за връщане и загряване на лодките ще направи нещата още по-добри. Съоръжението ви ще стане в действителност на най-високото допустимо равнище. Да, това в действителност е дълготраен план. Първоначално беше планувано да е подготвен за Световното състезание през 2018 година. Продължавам да се надявам, че в името на бъдещето, в името на България и в името на Пловдив този план ще се осъществя ", съобщи още Жан-Кристоф Ролан.

ПРИЗНАНИЕТО

Олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова получи голямо самопризнание от Международната федерация на спорта си! Българката стана притежател на премията за заслуги на Световното гребане за 2023 година

Светла се занимава с гребане над 55 години. Освен това тя е проектант на гребни канали, като съвсем всички съвременни уреди са нейно дело.

" Опитът й в гребането и архитектурата я включват в проектирането на най-престижните канали в света за гребане и кану-каяк за Световни шампионати и Олимпийски и Паралимпийски игри през последните 40 години ", пишат от Международната федерация в анонса за премията.

Светла е част от раждането на женското гребане на Олимпийските игри, като печели олимпийското си злато дружно със Здравка Йорданова в Монреал през 1976 година

Тя е едвам третата жена, част от Международния олимпийски комитет и е президент на Българската федерация по гребане до 2012 година

Оцетова е част от организацията на всички огромни шампионати в Пловдив, като представител както на домакините, по този начин и на Световното гребане.

ПРЕДСТОЯЩИТЕ ДОМАКИНСТВА

Към момента е ясно, че през тази година Пловдив ще одобри Световно състезание за мъже и дами до 23 година и Световно състезание за ветерани по кану-каяк и шампионат на планетата за юноши по гребане през 2026 година

Ако планът за втория канал не бъде осъществен обаче описаните нагоре семейства по гребане и кану-каяк може да са ни последните.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР