Гравитационното привличане от черните дупки е толкова силно, че нищо

...
Гравитационното привличане от черните дупки е толкова силно, че нищо
Коментари Харесай

Как хората биха могли да използват черните дупки като батерии?

Гравитационното привличане от черните дупки е толкоз мощно, че нищо не може да избяга от хватката му. Така че можем ли в миналото да използваме голямата мощ на черните дупки като източник на сила?

В ново изследване учените оферират два метода за потребление на черните дупки като източници на сила някой ден, посредством потребление на техните ротационни и гравитационни свойства.

Black Hole Batteries? Theoretical Physicists Say ‘Yes!’ - Popular Mechanics I believe ⁦⁩ came to this conclusion almost a decade ago!
— Prof. Brian Keating (@DrBrianKeating)
„ Ние знаем, че можем да извличаме сила от черните дупки и също по този начин знаем, че можем да вкарваме сила в тях, което звучи съвсем като батерия “, сподели водещият създател Жан Фън Май, откривател в Института за астрономия и астрофизика Кавли в Пекинският университет.

В първия предполагаем сюжет учените биха " заредили " черната дупка с солидни, електрически заредени частици. Тези заряди ще не престават да бъдат засмуквани, до момента в който самата черна дупка не получи електрическо поле, което да стартира да отблъсква всички спомагателни заряди, които се пробват да й инжектират, изясняват учените в проучването, оповестено на 29 ноември в списанието Physical Review D.

Когато това електромагнитно отбиване стане по-голямо от гравитационното привличане на черната дупка, учените биха я счели за „ изцяло заредена “. Придържайки се към общата доктрина на относителността на Айнщайн, която споделя, че масата може да се възприема като еквивалентна на силата, наличната сила на черната дупка ще бъде композиция от електрическите заряди, инжектирани в нея, както и от масата на тези електрически заряди.



„ Батерията от черна дупка ще трансформира силата на масата на частицата в сила на заряда “, сподели Май.

Изследователите пресмятат, че успеваемостта на процеса на презареждане е 25%, което значи, че батериите от черни дупки могат да трансформират към една четвърт от вложената маса в налична сила под формата на електрическо поле. Това би направило успеваемостта на една такава батерия към 250 пъти по-висока от тази на атомна бомба, пресметна екипът.

За да извлекат силата, откривателите биха употребявали развой, прочут като свръхизлъчване, който се основава на теорията, че пространство-времето безусловно се влачи към въртящата се черна дупка заради нейното интензивно гравитационно поле.

Гравитационните или електромагнитните талази, които биха навлезли в тази област на въртене, също биха се увлекли, само че в случай че приемем, че към момента не са минали хоризонта на събитията на черната дупка - границата, оттатък която нищо, даже светлината, не може да избяга - някои талази могат да бъдат отклонени с повече сила в сравнение с в началото са носели, пишат откривателите. Този развой ще преобразува ротационната сила на черната дупка, избрана от нейната маса, във вълните, които се отклоняват.

Future humans could use black holes as batteries, physics paper claims. Here's how.
— Live Science (@LiveScience)
Другият способ за преодоляване на силата на черните дупки би включвал извличането на тази сила под формата на по този начин наречените двойки Швингер или сдвоени частици, които се образуват непринудено в наличието на електрическо поле.

„ Ако стартираме с изцяло заредена черна дупка, електрическото поле наоколо до хоризонта на събитията може да е толкоз мощно, че непринудено да сътвори електрон и позитрон, който е като електрон, само че с противопоставен заряд “, изясни Май. Ако черната дупка е позитивно заредена, позитронът ще бъде изстрелян от черната дупка заради отбиване. Тази „ избягала “ парченце може теоретично да бъде взета като източник на сила.

Май добави, че не знае дали в миналото ще можем да изпълним батерия като тази, само че теоретичното упражнение е въодушевено от предходни опити на учените да измислят по какъв начин биха могли да извличат сила от черните дупки.

„ Ние виждаме черната дупка като място, където квантовата механика и гравитацията би трябвало по някакъв метод да могат да се съберат “, сподели Даниеле Фачио, физик от университета в Глазгоу, който не е взел участие в проучването. „ Като ги разгледаме от позиция на добиването на сила, можем да разберем малко повече за това какво се случва в тях. “



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР