Гръцкото правителство ще бъде принудено да пристъпи към нова реформа

...
Гръцкото правителство ще бъде принудено да пристъпи към нова реформа
Коментари Харесай

Гръцката пенсионна система е пред сериозна криза след съдебно решение

Гръцкото държавно управление ще бъде насила да пристъпи към нова промяна на осигурителната система, откакто предходната седмица гръцкият висш административен съд дефинира като неконституционни някои разпореждания от така наречен закон " Катрунгалос " от 2016 година, оповестява " Катимерини ".

От решението на съда не пораждат отговорности със задна дата за " орязани " пенсии, само че най-вероятно то ще натовари пенсионната система от тук нататък, тъй като се анулира намаляването на спомагателните пенсии, високите осигурителни вноски на свободните специалности и ниските коефициенти, по които се пресмятат пенсиите на хората със междинни и високи приходи.

Вестникът написа още, че в сянката на това и по-стари решения на висшия административен съд за осигурителната система държавното управление ще се опита да убеди интернационалните институции, че не съществува " дупка " в бюджета за 2020 година Същевременно кабинетът на Мицотакис готви " План Б " при положение, че институциите упорстват на оценките си, че подобен дефицит съществува.

Според почитан държавен източник държавното управление приготвя автоматизирано привършване на данъчните проверки на сдружения и свободни специалности за финансовите години от 2013 година нататък, като по този метод се прави оценка, че ще бъдат събрани в допълнение към 1 милиард евро. По принцип интернационалните институции се опълчват на тази процедура, тъй като съгласно тях тя вреди на финансовата просвета. От друга страна държавното управление счита, че по този метод може да бъде избегната заплахата от отписване на огромни отговорности към страната по отминалост.

" Вима " също оповестява за решението на висшия административен съд и написа, че с него се изравняват вноските на наемните чиновници и на самонаетите лица. Увеличават се и пенсионните коефициенти на хората с над 30 години трудов стаж. Същевременно решението на съда осуетява опцията за претенции за заплащане със задна дата по понижените със закона " Катрунгалос " пенсии.

" Катимерини " също разяснява, че съдът е решил, че понижението е било въпреки и гранично конституционно и по този начин гръцката страна е избегнала неизчислими фискални вреди.

" Филелефтерос " показва, че пенсионната система би трябвало да се построява от начало. В идващите няколко месеца министърът на труда Янис Вруцис в съдействие с финансовия щаб на държавното управление ще внесе нова законодателна рамка, с цел да бъдат поправени " пагубните промени " със закона " Катрунгалос ", който падна в съда. Бюджетната цена на новите ограничения обаче остава незнайна. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР