Гръцкото консервативно правителство на премиера Кириакос Мицотакис оцеля при вот

...
Гръцкото консервативно правителство на премиера Кириакос Мицотакис оцеля при вот
Коментари Харесай

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие заради снежния хаос

Гръцкото консервативно държавно управление на премиера Кириакос Мицотакис оцеля при избор на съмнение на фона на публичното неодобрение от хаоса, последвал снежните стихии, блокирали елементи от страната, съобщи ДПА.

След три дни на диспути 156 от общо 300 депутати в Народното събрание поддържаха Мицотакис, а 142 гласоподаваха за отстраняването му в неделя, оповестиха от канцеларията на Народното събрание.

Вотът бе пожелан от Алексис Ципрас, водач на крайнолявата най-голяма опозиционна партия СИРИЗА. Дебатите се концентрираха към мощния снеговалеж, който се изсипа над столицата Атина на 24 януари и в идващите три дни.

Резултатите от вота на съмнение бяха предстоящи, защото ръководещата десноцентристка партия Нова народна власт има болшинство от 157 депутати в Народното събрание.

По време на дебатите бяха отправени остри рецензии от страна на опозицията във връзка с политиката на кабинета в разнообразни браншове. Основната рецензия против премиера и министрите беше, че кабинетът на Мицотакис не съумява съответно и потребно да реагира на рецесии. Социалистите настояха ръководещата партия да поеме политическата отговорност за енергийната рецесия, високите цени на стоките от първа нужда и за високата безработица.

Бившият финансов министър и водач на лявата партия " МЕРА 25 " (Европейски фронт за реалистично неподчинение) Янис Варуфакис съобщи от трибуната на Народното събрание, че здравната система е оставена на саморазпад, с цел да печелят частните клиники .

Лидерът на националистическата партия " Гръцко решение " Кириакос Велопулос съобщи, че Гърция се ръководи от държавно управление на грешките, което е безсилно пред националната покруса с над 23 хиляди смъртни случая от Covid пандемията. Опозиционните водачи се сплотиха в искане за оставка на премиера Мицотакис и гласоподаваха против цялостната политика на държавното управление.

Какво раздруса кабинета на Мицотакис

" Елпида " или вяра. Така поетично беше наречена другояче сантиментално почналата снежна стихия при започване на седмицата в Гърция. Снегът се сипеше над величествения Акропол, остров Крит постепенно се покри с пухкаво снежно одеяло, големи ледени висулки украсиха парапети край вилнеещите води на Егейско море. Впечатляващи фотоси на зимна Гърция обиколиха профили в обществените мрежи. Първоначално рядко срещаното събитие като това най-южните точки на континенталната и островна част на Гърция да бъдат обхванати в снежна прегръдка провокираха наслада и занимателни мнения. Много скоро обаче еуфорията беше сменена от гневни постове поради блокирани в снежни преспи коли, спрян градски превоз, прекратено електричество и затворени учебни заведения, детски градини, парламент, съдилища, банкови клонове. Природното злополучие, засегнало столицата, бързо се трансформира в злополучие за самия държавен уред, който не съумя да реагира съответно и в точния момент в сложната конюнктура.

Кабинетът на Мицотакис ръководи в извънредно тежка конюнктура. Продължаващата към този момент трета година пандемия докара до налагането на непопулярни ограничения, които непрекъснато би трябвало да бъдат променяни по отношение на настоящата епидемиологична конюнктура. Наблюдаваният непрекъснат лавинообразен скок на цените, в резултат на интернационалната конюнктура, също слагат държавното управление на Кириакос Мицотакис на прицела на публичното неодобрение.

Управлението на пандемията, дейностите на държавния уред по време на бурята " Елпида " и високите цени. Точно това са и трите аргумента, с които водачът на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА и някогашен министър председател на страната Алексис Ципрас внесе избор на съмнение против кабинета.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР