Гръцкият военноморски флот е поставен в бойна готовност и "в

...
Гръцкият военноморски флот е поставен в бойна готовност и "в
Коментари Харесай

Гръцкият военен флот е в бойна готовност заради турските сондажи

Гръцкият военноморски флот е подложен в бойна подготвеност и "в засилена подготовка " по отношение на подхванатите от турска страна сондажи за природен газ в Егейско море, уточни през днешния ден източник от гръцките военноморски сили, съобщи Агенция Франс Прес.

Части на гръцкия военноморски флот бяха ситуирани от през вчерашния ден /вторник/ в южната и югоизточната част на Егейско море, съобщи източникът пред Агенция Франс Прес. Тези елементи "са подготвени да отговорят на всяко деяние ", е добавил източникът.

Гръцкият военноморски флот прикани също моряците да пренебрегват ограничаване за морска навигация, издадено от Турция.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е провел обособени срещи с водачите на гръцките политически партии, в четвъртък и петък, "по национални въпроси ", съгласно неговата пресслужба.

В рамките на своите действия за изследвания за въглеводороди, Турция разгласи "публично " разполагането на своя изследователски транспортен съд "Оруч Реис " Източното Средиземноморие, считано от вторник /21 юли - бел.ред./, съгласно днешно известие на турското външно министерство.

Атина стачкува публично против тези дейности наоколо до гръцкия остров Кастелоризо.

Обявяването на турските сондажи в сектор от гръцкия континентален шелф /.../ съставлява ескалация на напрежението в нашия регион, съобщи през вчерашния ден гръцкото външно министерство.

Призоваваме Турция неотложно да приключи незаконните действия, които нарушават суверенните ни права и подкопават мира и стабилността в района, уточни министерството.

Анкара твърди обаче, че морската зона, в която ще бъдат провеждани сондажите, се намира "изцяло в границите на турския континентален шелф, както е оповестено пред Организация на обединените нации ", съгласно представителя на турското външно министерство Хами Аксой.

Тезата, че един остров с повърхност от 10 километра, който се намира на 2 км от (турското крайбрежие на) Анадола и на 580 км от континентална Гърция, образува континентален шелф от 40 хиляди кв.км, не е рационална и не подхожда на интернационалното право. По тази причина отхвърляме изказванията на Гърция, уточни турското министерство в изказване, подписано от представителя Хами Аксой. В текста претенциите на Атина са окачествени като "максималистки ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР