Гръцкият външен министър Никос Дендиас нарече Турция „общият знаменател“ на

...
Гръцкият външен министър Никос Дендиас нарече Турция „общият знаменател“ на
Коментари Харесай

Гърция: Турция е причината за проблемите в региона

Гръцкият външен министър Никос Дендиас назова Турция „ общият знаменател “ на заканите за стабилността в района, в това число потреблението на мигранти за оказване на геополитически напън.

Дендиас на 19 ноември упрекна Беларус в прекопирване на тактиката, употребена от Анкара предходната година, когато на гръцко-турската сухопътна граница дойдоха на хиляди мигранти търсещи леговище.

„ За страдание общият знаменател на доста от провокациите, пред които сме изправени в този регион… е нашата съседка Турция “, сподели Дендиас на среща в Атина с външните министри на Франция, Египет и Кипър Жан-Ив льо Дриан, Саме Шукри и Никос Христодулидес.

Гърция и Турция възобновиха дипломатическите договаряния на високо равнище през януари за първи път от близо пет години, с цел да се опитат да облекчат напрежението към дългогодишните гранични разногласия в Егейско море и Източното Средиземно море. Но те остават в остро несъгласие и Гърция започва скъпа стратегия за военна рационализация. Тя включва огромни поръчки на флота и военновъздушните сили от Франция и Съединените щати.

Турция твърди, че е била незаслужено изключена от достъпа до средиземноморските естествени запаси и отхвърля, че е помогнала на мигрантите да се струпват на гръцката граница предходната година.

Египет и Франция значително застанаха на страната на Гърция в разногласията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР