Гръцкият туроператорМузенидис травел“, през който минават 70% от записванията за

...
Гръцкият туроператорМузенидис травел“, през който минават 70% от записванията за
Коментари Харесай

Почивките на 150 000 българи в Гърция - под въпрос

Гръцкият туроператор„ Музенидис травел “, през който минават 70% от записванията за южната ни съседка, върви към банкрут. Той ще повлече след себе си и десетки български туроператори, сигнализират от Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение „ Бъдеще за туризма “. 

Почивките на 150 000 български туристи са пред неуспех, откакто „ Музенидис травъл “ разгласи, че стопира краткотрайно да работи – в началото до 26 юни, а от днес  срокът е продължен до 31 юли. Дотогава основаният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и по едно и също време с това ще договаря с страната за финансова поддръжка.

„ За новите условия уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе ангажимента ни. Отговорът й бе: „ Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори “, споделя Теодор Севастидис, шеф и едноличен притежател на „ Музенидис травел България “ ЕООД.

Дружеството има застраховка „ Отговорност на туроператора “ с покритие едвам 70 000 лева „ Когато се пробвах да обясня, че откакто предходната година договорът ни бе едностранно преустановен и нито един български осигурител не се съгласи да ни застрахова за нормалните 250 000 лева, реакцията на министъра бе: „ Защо още тогава не обявихте банкрут? “ “, учуден е Севастидис.

Той акцентира, че компанията му със лични средства е платила отначало хотелското настаняване на българи в интервала 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отсрочени пътувания от предходната на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са декларирани и платени непосредствено на компанията в Солун. 

„ Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отхвърлят да одобряват българи с резервации, направени през „ Музенидис “. За да не останат клиентите на улицата, сътрудниците са принудени да ги заплащат още веднъж на хотела. Обемите са непостижими и такова наново заплащане до края на сезона е безусловно невероятно. То ще докара до ликвидни проблеми на редица български компании “, предизвестява Павлина Илиева, ръководител на Обединение „ Бъдеще за туризма “.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и  БАТА, упорстват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лева на туристическия бранш. Спешната помощ е от изключително значение в подтекста на протичащото се с „ Музенидис “, безапелационни са от браншовите сдружения. Експертите им обаче са обезпокоени от подмяната на разпоредбите за подкрепяне, открити с член 26а, алинея 3 и 4 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние (ЗМДВИП).  

Това стана с Постановление №195 на Министерския съвет, обнародвано на 18 юни 2021 година в Държавен вестник, където е записано, че средствата „ се разпределят съразмерно до тяхното асимилиране по отношение на броя на утвърдените претенденти и осъществения оборот за всеки претендент в размер до 15 на 100 от оборота без Данък добавена стойност през 2019 година, само че не повече от дължимата сума на клиенти за неосъществените пътувания за интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година и не повече от цената на невъзстановени средства от доставчиците на туристически услуги на туроператора за неосъществени пътувания през интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година

В същото време би трябвало да са налице по едно и също време следните условия: към 5 април 2021 година туроператорът да е осчетоводил дължимата сума към съответния клиент като такава за неосъществени пътувания за интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 г.; дължимата сума към 5 април 2021 година към съответния клиент да съставлява невъзстановена такава от доставчиците на туристически услуги на туроператора по неосъществен туристически пакет в интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година, в резултат на зародилата зараза от COVID-19, и трето - към 5 април 2021 година туроператорът да не е разполагал с ликвидни средства за цялостно възобновяване на дължимата сума към съответния клиент за неосъществено пътешестване в интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година, в резултат на зародилата зараза от COVID-19.

Въведените с постановлението ограничавания, като се изключи че са в нарушаване на Закона за нормативните актове, тъй като се трансформират законови разпореждания с подзаконов нормативен акт, само че и мощно лимитират достъпа на фирмите до помощта, настояват от „ Обединение „ Бъдеще за туризма “. По предварителни данни на ОБТ за тази помощ ще аплайват 212 туристически компании.

Трите организации упорстват за незабавни промени на постановлението. В противоположен случай заплашват още веднъж да излязат на митинг под прозорците на Президентството във вторник, 29 юни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР