Гръцкият ресторантьорски сектор ще бъде подпомогнат с оборотни средства на

...
Гръцкият ресторантьорски сектор ще бъде подпомогнат с оборотни средства на
Коментари Харесай

Гърция "инжектира" ресторанти, кафенета и барове с 330 милиона евро

Гръцкият ресторантьорски бранш ще бъде подкрепят с оборотни средства на обща стойност 330 милиона евро за закупуване на първични материали, когато отвори още веднъж, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис след среща с министри и представители на бранша.

Кафенетата, питейните заведения и заведенията за хранене ще бъдат финансирани посредством Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на Европейски Съюз 2021-2027 година, очакваща утвърждение от Европейската комисия.

Ще бъде помогнато на тези компании да закупят доставки през първите два или три месеца от възобновяването на работа, разясни Кириакос Мицотакис.

Хиляди компании - в това число за първи път франчайзи - ще получат безплатно нарастване на капитала до 100 000 евро.

" Секторът към този момент е получил близо 1 милиард евро финансиране ", сподели Мицотакис, като най-малко 65 000 от 77 000 бизнеса в този бранш са се възползвали от заеми за поддръжка.

От 410 000 служащи в бранша, близо 260 000, чиито контракти са били прекратени, са възобновени от държавното управление със 720 милиона евро, които допълват заплатите им.

Премиерът призна, че държавното управление към момента не е готово да предложи дата за отваряне , само че схваща, че " хората имат огромна потребност да излизат навън, да си прекарват добре, да ядат и да пият по едно пиво. "

По време на петмесечното блокиране в страната секторът прави доставки по домовете, само че не е позволено да се настаняват клиенти.

" Не чакаме да покрием загубите с проекта, който обявихме през днешния ден ", сподели Мицотакис, защото съгласно него всички браншове и бизнес на гръцката стопанска система са претърпели загуби.

" Но ние сме тук, с цел да осигурим оборотни средства за закупуване на консумативи ", означи гръцкият министър председател.

Платформата за онлайн кандидатстване ependyseis.gov.gr би трябвало да бъде отворена при започване на май и да остане отворена до 31 юли. Финансирането би трябвало да се употребява до 31 декември. Оценките ще бъдат обработени и финансирането ще бъде изплатено бързо, прибавиха министрите.

Министърът на развиването и вложенията Адонис Георгиадис съобщи, след срещата, че тези бизнеси евентуално няма да бъдат отворени още веднъж преди други сериозни браншове през идващите две седмици.

Очаква се секторът да отвори порти на 19 или 26 април и единствено за открити площи.

Тази финансова поддръжка се отнася до бизнеси, чийто оборот е понижен с повече от 30% и ще получат възвръщаемост от 7% от техния оборот за 2019 година.

Утре секторът отбелязва 5-месечно прекъсване в цялата страна.

Според гръцкия статистически орган секторът на заведенията е претърпял загуби от 2,28 милиарда евро през 2020 година или 37,7% спрямо 2019 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР