Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик.

...
Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик.
Коментари Харесай

Мицотакис призова ЕС за строги санкции срещу Турция

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден в Атина на 4 март 1968 година прикани водачите на Европейския съюз през днешния ден да заемат "ясна " позиция и да наложат "строги наказания " на Турция в отговор на възходящата експанзия на Анкара против Гърция и Кипър, заяви в. "Катимерини ".

Според гръцки държавен източник Мицотакис е призовал за възпиращи ограничения против Анкара по време на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, чиято тематика са параметрите на фонда за възобновяване след рецесията с ковид.

Говорейки за турските нарушавания в Източното Средиземноморие в малко послание към водачите на Европейски Съюз, гръцкият министър председател акцентира, че на Турция не може да й се разрешава да нарушава суверенните права на две страни членки без да срещне мощна реакция.

Мицотакис също по този начин загатна за "провокативното решение " на турското държавно управление да трансформира паметника от международното завещание на ЮНЕСКО "Света София " в джамия, като сподели, че това поизказва отношението на Анкара към интернационалните съглашения, взаимното почитание и междурелигиозния разговор.

Той също по този начин изиска връзките сред Ес и Турция да бъдат разисквани по-подробно на идната среща на Европейския съвет, показват цитираните източници.

Гърция: Готови сме за война с Турция

Кипърският президент Никос Анастасиадис също разяснява връзките ЕС-Турция в пост в Туитър през днешния ден.

"Всеки път, когато Турция нарушава интернационалното право и подкопава жизненоважни ползи на Европейски Съюз и страните членки, Съюзът би трябвало да отговори групово и уверено с съответни ограничения ", написа той.

Същевременно пресслужбата на кипърското държавно управление заяви, че след днешните изказвания на Анастасиадис и Мицотакис в Брюксел Съветът на Европейски Съюз е решил да организира през септември специфична сесия за разискване на връзките сред Европейски Съюз и Турция, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

"След изказванията на Анастиасидис и Мицотакис Европейският съвет единомислещо одобри предлагането на своя ръководител Шарл Мишел  Шарл Мишел Шарл Мишел – белгийски политик и министър председател на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 година в за привикване на специфична сесия през септември за разискване на стратегическите връзки сред Европейски Съюз и Турция от позиция на дейностите на последната в Източното Средиземноморие ", показва службата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР