Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова днес за спешна среща на

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова днес за спешна среща на
Коментари Харесай

Извънредна среща на ЕС иска Гърция заради турските сондажи

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани през днешния ден за незабавна среща на външните министри на Европейски Съюз, с цел да бъде разискван разногласието на Атина с Анкара в богатото на газ Източно Средиземноморие, съобщи AFP, представена от БГНЕС.
Напрежението се ускори в понеделник, откакто Турция изпрати изследователския транспортен съд „ Оруч Реис “ и два поддържащи транспортен съд за проучвателни действия в Средиземно море сред Кипър и Гърция до 23 август.
Корабът дойде в региона в понеделник, ескортиран от турски военни кораби.
Гърция разкритикува решението като противозаконен акт, който нарушава нейните суверенни права, и уточни, че турският изследователски транспортен съд е в регион, попадащ в гръцкия континентален шелф. Гръцки военни кораби се намират в зоната и наблюдават „ Оруч Реис “, а военните са под паника.
Турция ще издаде проучвателни и сондажни лицензи в нови региони на Източното Средиземноморие до края на август и ще продължи интервенциите си в района, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
Говорител на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел уточни от своя страна, че обстановката е извънредно притеснителна и би трябвало да бъде решена чрез разговор.
„ Европейски Съюз се намира с цялостна взаимност на страната на Гърция и на Кипър и в това няма никакво подозрение “, акцентира през днешния ден представителят Петер Стано.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР