Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че всички организации на футболни

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че всички организации на футболни
Коментари Харесай

Премиерът на Гърция отсече: Закриваме фенклубовете в страната!

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи, че всички организации на футболни почитатели ще бъдат затворени и ще бъдат сменени с публични асоциации, които ще работят в централата на всеки клуб.

Изявлението на министър-председателя пристигна след днешната му среща в имението Максимос в Атина с президента на УЕФА Александър Чеферин, с министри и със притежателите на най-големите футболни клубове в страната - атинските " Олимпиакос ", " Панатинайкос " и АЕК и солунския ПАОК.
 Този път чисто футболен екшън сред Динамо и АЕК
Този път чисто футболен екшън сред Динамо и АЕК

Гърците завоюваха с гол в последната минута

Той разгласи, че полицията към този момент поема контрола над проведените почитатели, " които ни сътвориха проблем ".

" Всеки тим ще има една-единствена фенска организация, която ще се обитава и развива дейост единствено в офисите на самия футболен клуб ", сподели още Мицотакис и предизвести, че няма да се поколебае да издаде заповед и тези организации също да бъдат затворени. Гръцкият министър председател добави, че като последна мярка се планува гръцките тимове да бъдат извадени от евротурнирите, само че изрази вяра, че няма да се стигне до това тежко решение.

" Отговорността за сигурността по стадионите минава напълно към полицията и това бе в съгласие с представителите на четирите клуба, които бяха на срещата ", сподели още Мицотакис, с което даде да се разбере, че се отстраняват и частните охранителни компании, които се грижат за сигурността на някои от стадионите.

Правителствени източници обявиха, че полемиката на Мицотакис с четирите гръцки футболни гранда е била " почтена и градивна ", като от изключително значимо значение е, " че е имало продан на отзиви пред президента на УЕФА ".
 В Гърция повдигнаха обвинявания на арестуваните за багра преди АЕК - Динамо Загреб
В Гърция повдигнаха обвинявания на арестуваните за багра преди АЕК - Динамо Загреб

Полицията задържа шестима хървати при опит да изоставен страната

Самият Чеферин, който е в Атина за мача за Суперкупата на Европа сред " Манчестър Сити " и " Севиля " довечера, прикани управляващите на европейските страни да оказват помощ за премахването на хулиганството, което той назова " рака на футбола ". Според него казусът е общоевропейски и е належащо съдействие на всички равнища и сред всички страни, с цел да се избегнат повторения на сходни произшествия.

Повод за незабавните ограничения на гръцкото държавно управление и срещата с Чеферин станаха конфликтите сред последователи на хърватския " Динамо " (Загреб) и АЕК в Атина предходната седмица. При тях 29-годишният гръцки ентусиаст на атинския отбор Михалис Кацурис почина, голям брой заведения и коли бяха потрошени, а полицията арестува повече от 100 души - хървати и гърци.

Възникна даже дипломатическо напрежение сред двете страни. Самият мач бе отсрочен и нощес в Загреб се игра плануванаъа за реванш среща, която приключи 2:1 за АЕК. Фактическият реванш ще бъде в Атина тази събота.Тежък случай наложи отлагането на първия мач от III квалификационен кръг за Шампионската лига сред АЕК и " Динамо " (Загреб). Двубоят трябваше да се играе довечера в гръцката столица, само че няма да се състои през днешния ден поради убийството на почитател на домакините.

" Това е ракът на футбола и тези хора не са футболни почитатели - съобщи Чеферин. - Стигнахме до състояние, в което би трябвало да кажем " задоволително ". Трябва да спрем това! Насилието и хулиганството не са единствено гръцки проблем. "
 Един умрял и близо 100 арестувани при пердах сред почитатели на АЕК и Динамо (Загреб)
Един умрял и близо 100 арестувани при пердах сред почитатели на АЕК и Динамо (Загреб)

Ето детайлности

Миналата година 19-годишният Алкис Кампанос беше пребит и наръган с ножове до гибел от ултраси на ПАОК пред стадиона на " Арис " в Солун. Тогава гръцкият парламент одобри така наречен закон " Авгенакис ", който планува изключително строги санкции за футболните хулигани. Сега гръцкото държавно управление мина на ново равнище, като непосредствено ликвидира проведените фенклубове.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР