Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини британския си колега Риши Сунак,

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини британския си колега Риши Сунак,
Коментари Харесай

Сунак отмени среща с Мицотакис заради спора за скулптурите от Партенона

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис упрекна английския си сътрудник Риши Сунак, че е отменил планувана среща в Лондон във вторник поради дипломатически спор за статута на скулптурите на Партенона , предава Ройтерс.

да върне вечно 2500-годишните статуи, които английският посланик лорд Елгин е отнесъл от Партенона при започване на 19 век, когато е бил дипломат в Османската империя.

" Изразявам раздразнението си, че английският министър-председател анулира нашата планувана среща единствено часове преди тя да се организира ", сподели Мицотакис в изказване.

" Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са добре известни. Надявах се да имам опцията да ги обсъдя с моя английски сътрудник. Всеки, който има вяра в правотата и справедливостта на своите позиции, в никакъв случай не се опасява от спор с причини ", сподели той.

Гръцкото държавно управление разисква с ръководителя на Британския музей Джордж Осбърн, които са били източник на разногласия сред двете страни от епохи.

Мицотакис се оплака в изявление за Би Би Си в неделя, че договарянията за допустимо връщане на скулптурите в Атина не напредват задоволително бързо.

Той сподели, че продължаващото наличие на скулптурите в Британския музей е като разсичане на " Мона Лиза " на половина и не става дума за благосъстоятелност, а за " обединяване ".

Служител на английското държавно управление, който пожела да остане неизвестен, сподели, че разногласието за мраморните статуи, че не е уместно срещата да се организира.

По-рано представител на Сунак сподели, че няма проекти за връщане на скулптурите .

Попитан за изказването на Мицотакис, от офиса на Сунак споделиха, че връзките на Англия с Гърция са " извънредно значими " и двете страни би трябвало да работят дружно по световни провокации като справяне с противозаконната миграция.

Вместо това заместител английският министър-председател Оливър Даудън беше разполагаем да се срещне с Мицотакис, с цел да обсъдят тези въпроси, оповестиха от офиса на Сунак.

Британското държавно управление постоянно е изключвало опцията да се откаже от собствеността върху мраморите , които включват към половината от 160-метровия фриз, украсяващ Партенона, и споделя, че те са законно добити.

Закон не разрешава на Британския музей да изважда предмети от сбирката с изключение на при избрани условия, само че законодателството не не разрешава заема.

Срещата сред Мицотакис и английския опозиционен водач Кийр Стармър се организира в понеделник, както беше планувано. Financial Times предходната седмица заяви, че Стармър няма да блокира " взаимно допустима " договорка за заем за скулптурите.
 Ватикана върна на Гърция фрагменти от Партенона
Ватикана върна на Гърция фрагменти от Партенона

Жест на добра воля
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР