Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и кипърският президент Никос Анастасиадес по

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и кипърският президент Никос Анастасиадес по
Коментари Харесай

Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две държави за Кипър

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и кипърският президент Никос Анастасиадес по време на срещата си през днешния ден в Никозия заеха обща позиция по кипърския въпрос , оповестяват медии в Гърция.

Двамата приканиха за двузонална двукомунална федерация като единственото решение за разрешаване на разделянето на Кипър, породено от турско настъпление през 1974 година, довело до 200 000 бежанци, хиляди смъртни случаи и стотици изнасилени дами, написа " Грийк сити таймс ".

" Днешното посещаване идва в сензитивен миг по кипърския въпрос ", разяснява министър председателят, отбелязвайки, че текат полемики по въпроса за петстранна среща под егидата на Организация на обединените нации .

" Уверявам, че краят на окупацията на Турция и намирането на функционално и взаимно задоволително решение остава главен приоритет на гръцката външна политика, акт на правдивост за кипърския народ ", сподели Мицотакис, базирайки се на " народен приоритет ".
 Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две страни
Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две страни

На гала за 37 година от оповестяването на Севернокипърската република...

Той изрази ангажираността на двете страни към решенията на Организация на обединените нации , които дефинират " единствената универсално обвързваща рамка за решение " по кипърския въпрос е " двузонално двукоммунално решение ".

" За страдание ", добави той, " Турция и новият кипърски турски водач са отвън Организация на обединените нации, настоявайки за безпочвената позиция за две страни , нещо отхвърлено освен от Гърция и Кипър, само че и от Организация на обединените нации, и от Европейски Съюз ".

" Анкара и (кипърско-турски водач Ерсин) Татар би трябвало да знаят, че възобновяването на разговора ще се реализира в границите, които съм подчертал ", сподели той и добави, че " решението не би трябвало да служи на задачите на Турция ".

Необходимо е съблюдаване на интернационалните правила, разяснява Анастасиадес, който акцентира, че задачата е " да се съблюдават правата на всички хора ", а не да се даде " суперсила " на някоя от страните.

Мицотакис изиска от Турция да потвърди на процедура, че желае откровен разговор, само че също по този начин да спре противозаконните дейности .

Той се базира на идната среща на върха на Европейския съюз , заявявайки, че е убеден, че Европейски Съюз ще покаже нужната взаимност .

Диалогът с други страни би трябвало да се управлява от ценене на интернационалното право, а точно Морското право на Хартата на Организация на обединените нации и добросъседските връзки .
 Османската империя отвръща на удара на Европа
Османската империя отвръща на удара на Европа

Европейски Съюз е изправен пред три сили, захласнати от предходна имперска популярност: Русия, Турция и Британия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР