Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че пристанищният град Солун ще

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че пристанищният град Солун ще
Коментари Харесай

Алексис Ципрас: В Солун ще има музей на Холокоста

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас разгласи, че пристанищният град Солун ще бъде хазаин на музей на Холокоста. Гръцкият корабен магнат Ставрос Ниархос и немското държавно управление ще създадат дарения всеки по 10 милиона евро, с цел да покрият по-голямата част от разноските за музея на мястото на някогашна железопътна гара, откъдето влаковете са транспортирали пандизчии към лагера на гибелта в Аушвиц, в окупираната от нацистите Полша. Други дарения ще покрият останалите разноски до общо 22 милиона евро.

 © Българска телеграфна агенция
" Музеят на Холокоста е респект към 50 000 гръцки евреи от Солун - младежи, деца, възрастни хора, унищожени в концентрационните лагери ", сподели Ципрас. " Нищо и никой не е пропуснат - нито нарушителите, нито жертвите ", добави той. Работата по площадката от 7 000 квадратни метра се чака да започва по-късно тази година с привършване на обекта, планувано за 2020 година

" Деветдесет % от гръцките евреи от Солун бяха унищожени - този музей ще бъде място за памет и удостоверение ", съобщи израелският президент Реувен Ривлин, който във вторник стартира държавно посещаване в Гърция. Ривлин и Ципрас алегорично засадиха две маслинови дървета в памет на жертвите в парк, съседен към мястото на бъдещия музей.

В началото на предишния век Солун е прочут като " Йерусалим на Балканите ", защото неговото 50-хилядно еврейско население съставлява към една трета от популацията на града. Днес еврейската общественост се е свила до няколкостотин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР