Гръцкият премиер Алексис Ципрас изключи всякакви сделки с Турция за

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас изключи всякакви сделки с Турция за
Коментари Харесай

Ципрас: Турция губи ориентацията си към Европа


Гръцкият министър председател Алексис Ципрас изключи всевъзможни покупко-продажби с Турция за освобождението на двама гръцки бойци, държани от Анкара, като сподели, че натовският съдружник на Атина " наподобява не помни за приближаването си към Европа ".

"Турция наподобява като страна... с риск да загуби ориентацията си и да се отдалечи от европейските си цели", сподели Ципрас.

Ципрас, който приказва пред депутатите от партията си СИРИЗА, обаче съобщи, че приветства последните мнения на президента Реджеп Тайип Ердоган за "нуждата и стойността" на мирните връзки с Гърция.

В неселя гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли предлагането на Ердоган за "суапова сделка", в която вземат участие двама гръцки бойци, арестувани в Турция, в подмяна на турски бойци, поискани от Анкара по отношение на несполучливия прелом от 2016 година

Павлопулос изключи вероятната замяна, откакто Ердоган на 21 април сподели, че държавното управление му ще прегледа случая на гръцките бойци, в случай че Атина екстрадира турските бойци.

"Размяната на двамата гръцки бойци, които са вкарани в пандиза, с осемте турски бойци, които са в Гърция, не предстои на обсъждане", сподели Павлопулос.

Двамата гръцки бойци бяха упрекнати в шпионаж в Турция след прекосяване през границата на 2 март. Те настояват, че са изгубили пътя си в мъглата.

Осемте турски бойци напуснаха Турция след опита за прелом от юли 2016 година

Върховният съд на Гърция постанови, че мъжете няма да бъдат екстрадирани, макар настояванията на Анкара да бъдат упрекнати в Турция. Заподозрените отхвърлят да са взели участие в опита за прелом.

Ердоган на 22 април сподели, че държавното управление му ще прегледа случая на двама гръцки бойци, арестувани в Турция, в случай че Атина екстрадира бойците, обвинени в несполучливия прелом от 2016 година

Ципрас не отстъпва от декларираното от него и преди: „ Позицията на Гърция и на Европейски Съюз като цяло е ясна и поредна: Искаме незабавното освобождение на двамата гръцки бойци без предварителни условия “./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР