Гръцкият писател, поет, драматург и мислител Никос Казандзакис (1883–1957) ще

...
Гръцкият писател, поет, драматург и мислител Никос Казандзакис (1883–1957) ще
Коментари Харесай

Отбелязваме 140 години от рождението на Никос Казандзакис

Гръцкият публицист, стихотворец, драматург и мъдрец Никос Казандзакис (1883–1957) ще бъде предстравен в книжарницата и изложба „ Нов български университет в ЦЕНТЪРа “. През 2023 година се навършват 140 години от неговото рождение, заяви БНР.

Това е индивидът, който подвига доста високо летвата на морала и в литературата, и в живота, съобщи пред БНР доктор Екатерина Григорова, стихотворец и учител в департамент „ Средиземноморски и Източни проучвания “ на Нов български университет.

„ Важно е, когато човек се срещне с Никос Казандзакис, да си даде една сметка и това се случва съвсем мигновенно, а точно че неговият език е пронизан от поезията от една страна. Говорим за един доста бездънен лиризъм. Същевременно една тиха динамичност, доста гладко се случват измененията в езика. Когато Казандзакис употребява разговора, виждаме по какъв начин тази отмереност, тази хармония на езика внезапно се изостря, придобива компактност, вещественост, неучтивост и той минава в тези две оръжия в един миг – смеха и присмеха. Той има прелестно възприятие за комизъм. Можете да се насладите на един език, който не може да ви остави безразлични “.