Гръцкият парламент прие споразумението с Италия за фиксиране на изключителните

...
Гръцкият парламент прие споразумението с Италия за фиксиране на изключителните
Коментари Харесай

Гръцкият парламент одобри разширяване на териториалните води на страната

Гръцкият парламент одобри съглашението с Италия за фиксиране на изключителните стопански морски зони и разширение на териториалните води. Анкара отхвърля договаряния с Атина по установяване статута на зоната в Егейско море, тъй като и двете страни имат искания за потреблението на енергийните находища в съответни зони.

Парламентът в Атина одобри с огромно болшинство разширението на териториалните води в Йонийско море на границата с Италия от 6 на 12 морски благи. Споразумението с Италия трансформира и проблема с Албания за разширение на морското пространство сред двете съседски страни, разясниха депутати.

Лидерите на всички парламентарни опозиционни партии поддържаха предлагането на премиера Кириакос Мицотакис с оптимален брой позитивен избор. При дебатите беше подложен акцент, че главният проблем е да се реализира съглашение с Турция. Напрежението сред Анкара и Атина непрестанно нараства, тъй като и двете страни имат искания за потребление на залежите от енергийни запаси в еднакъв сектор в Егейско море.

Изказването на премиера Мицотакис пред Народното събрание фиксира Турция с позиция, че Атина заема по-категорична външна политика.

Пред медиите гръцкият министър председател уточни, че, в случай че не се реализира съглашение с Турция, „ въпросът ще се реши от интернационалния съд в Хага “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР