Гръцкият парламент одобри Преспанското споразумение, написа атинският в. Катемерини. В

...
Гръцкият парламент одобри Преспанското споразумение, написа атинският в. Катемерини. В
Коментари Харесай

Край на гръцко-македонския спор! Атина одобри Преспа

Гръцкият парламент утвърди Преспанското съглашение, написа атинският в. Катемерини.

В изгода на историческия документ се показаха 153-ма от 300-те депутати. Против гласоподаваха 146 техни сътрудници, а един се въздържа. Поименното гласоподаване бе белязано от скандал. Депутатът от крайнодясната партия Златна зора Константинос Барбарусис извика в пленарна зала, че документът е национално изменничество и атакува вербално последователите на контракта. Думите му бяха посрещнати от неговите съпартийци с възгласи на утвърждение и удари по парламентарните банки. Заради държанието на групата ръководителят на Народното събрание Никос Вуцис анулира гласуването на Барбарусис и решението на водача на органа на законодателната власт заплаши, че ще изгони 16-те крайнодесни депутати. След заканата на Вуцис пристрастеностите се успокоиха.

Приемането на историческият документ поставя завършек на траялия от 1991 година спор сред Атина и Скопие. Гърция блокираше приемането на някогашната югославска република в интернационалните организации, тъй като на територията на членката на Европейския съюз и НАТО има провинция с име Македония.

Премиерите на двете прилежащи страни – Алексис Ципрас и Зоран Заев подписаха през лятото съглашение, което поставя завършек на разногласието сред Атина и Скопие за името на балканската страна. Двамата се схванаха югозападната ни съседка да се назовава Република Северна Македония.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР