Гръцкият остров Хидра е уникално място, но не само заради

...
Гръцкият остров Хидра е уникално място, но не само заради
Коментари Харесай

Хидра – гръцкият остров, забранен за коли

Гръцкият остров Хидра е неповторимо място, само че освен поради прелестните морски гледки и кристално чистите си води. То е единственото обитаемо място в Европа, което е въвело възбрана за моторни транспортни средства. На дребното парче земя, ситуирано в Егейско море, няма тапи, нито изнервени водачи. Все по-голям брой места по света се стремят да понижат зависимостта от коли. Какви уроци могат да се научат от Хидра, споделя Лен Уилямс в собствен специфичен материал за BBC.

В последната си заран в Хидра се разсъниха рано и се запътих надолу към брега, с цел да виждам седмичните доставки на стока. До каменните стени на пристанището има ферибот, който придвижва поръчките на островитяните от континента. Няколко магарета търпеливо се редяха на опашка, с цел да се качат на него. Групи от по три или четири се качваха на борда, след което се връщаха няколко минути по-късно, натоварени с домашен движимости, пакети и даже торби с цимент в плетени кошници, закрепени на гърба им. Водачите на магарета — всички мустакати мъже от острова — бързо отвеждаха магаретата и изчезваха от взор.

Остров Хидра разчита на магаретата за превозване на артикули след публикуван декрет от 50-те години, който има за цел да резервира архитектурата и характера на мястото. Той включва предписание, че там не могат да се употребяват колесни транспортни средства – коли, мотоциклети и даже колела. Тъй като градът е издигнат върху стръмни, сходни на амфитеатър хълмове, издигащи се от пристанище, магаретата са единствената форма на превоз, която може да се изкачи по стръмните стъпала и тесните улички до домовете на доста поданици.

Въпреки президентския декрет, посетителите на острова могат понякога да видят шепа транспортни средства, в това число камион за отпадък. И въпреки да са неразрешени за възрастни, велосипедите са позволени за деца до 12-годишна възраст, само че могат да се карат единствено през зимните месеци, а не през лятото, когато има туристи.

В момента общините по света търсят способи да понижат зависимостта от персонални коли или даже да ги забранят изцяло в избрани елементи на града. Наистина, лондонският квартал, в който пребивавам, неотдавна вкара „ квартал с невисок трафик “. Това е скица, която употребява камери за различаване на номерата, с цел да ограничи трафика, тъй че единствено жителите да могат да карат там. И по този начин, към края на една островна почивка из гръцките острови, бях заинтересован да видя какво е едно място, където в никакъв случай не са били позволени коли.
Цари тишината
Животът на острова без коли наподобява идиличен. В градовете на други гръцки острови се оказвах постоянно притиснат до стените на пътища без тротоари, с цел да минават скутерите и колите. В Хидра мога да се разхождам в близост със личното си движение, зяпайки розови бугенвилии, падащи каскадно по варосани стени, цитрусови и нарови дървета в градини и красиви площади, ообградени от здания с червени покриви.

Освен това е удивително безшумно - няма ги скърцащите спирачки или ревящите мотори, типични за градовете другаде. От време на време се чува някое магаре или църковните камбани, само че другояче царува тишина.

Вървейки по лабиринта от тесни улички и алеи, с цел да получа аспект към пристанището, постоянно виждам групи другари и съседи да се поздравяват, да си приказват и да клюкарстват по средата на пътя. Една вечер група деца тичаха около масата ми, до момента в който пиех бира до пристанището, удряйки се с балони, а родителите им не се тревожеха за трафика. Дори безбройните бездомни котки, позната линия на гръцките острови, наподобяват извънредно спокойни – постоянно мързеливо излегнали се по средата на пътните артерии.

Едва ли съм първият новобранец, обаян от Хидра, който има дълга история на туризма и също по този начин е привлякъл група бохеми. Канадският текстописец Леонард Коен купува къща тук през 60-те години и написа Bird on a Wire по време на един от престоите си. Дина Адамопулу, която работи в историческия списък на Хидра, ми сподели, че няколко художници, в това число Пикасо, Шагал и безчет гръцки актьори, също са го посещавали.
Недостатъците
За туристи като мен фактът, че Хидра е без коли, го прави прелестно място за посещаване. Но какво да кажем за към 3000 души, които в действителност живеят тук? Как действа едно място в актуалния свят без колесен превоз?

Ние постоянно се възпламеняваме “, споделя Келси Едуардс, англичанка, която живее на Хидра повече от 20 години и ръководи локален уеб страница за информация и парцели. „ Всяко лято противопожарни самолети би трябвало да идват от континента и да хвърлят вода върху горските пожари. “

Едуардс изяснява, че защото огромна част от острова е недостъпна заради неналичието на пътища, локалните противопожарни групи от доброволци не са в положение сами да потушат пожарите. Дори когато избухнат пожари покрай самия град Хидра, който е единственият забележителен обитаем център, „ всеки би трябвало да тича и да носи ръчно вода, с цел да потуши огъня “. И пожарите не са единственият миг, когато неналичието на транспортни средства е спънка.

Не можем просто да наберем службите за незабавна помощ и да повикаме кола за спешна помощ “, продължава Едуардс.

Тя споделя, че когато хората имат незабавни здравословни проблеми, достигането до дребния медицински център в града може да бъде доста мъчно, изключително за тези, които живеят по-високо по стръмните скатове на хълмовете. Често хората би трябвало да бъдат сваляни на носилка или на гърба на магаре, с цел да бъдат прегледани от медиците.

Ребека Ептакили, шефката на хотел, която живее в Хидра през последните 38 години, споделя за неприятна преживелица, когато здравната помощ е била належаща.

Съпругът ми е дърводелец “, споделя тя. „ Една вечер преди няколко години той отряза пръстите си инцидентно по време на работа. “

Тогава локалният медицински център не е бил оборудван за такава тежка контузия. Освен това е било късно вечерта и е било невероятно болничен хеликоптер да дохвъри от Атина. И по този начин, брачният партньор на Ептакили се качва лодка, с цел да го откара до най-близката точка на континента, след което хваща такси  до столицата на Гърция. Така пътят до крайната дестинация лишава най-малко 2 часа.

Освен незабавните случаи има доста ежедневни неудобства, които идват с живота на място, където транспортните средства не са позволени. Едуардс уточни, че извозването на битовите боклуци до дребното пунктове за събиране, до които може да стигне камионът за отпадък в града, е главоболие. Доставянето на стоката също е мъчно, а разноските за превозване на строителни материали са несъразмерни. Междувременно Ептакили означи, че по-слабите хора, които живеят по-високо в града, постоянно се оказват изолирани, не е елементарно и за ползвателите на инвалидни колички да се придвижват.

Фактът, че няма коли, в доста връзки е огромен мотор за стопанската система на острова. Хидра е единствено на към 90 минути път с лодка от оживения град на Атина, само че въпреки всичко се усеща като целия свят. Туристите идват, тъкмо тъй като е толкоз умерено. Остовът също е доста по-богат от другите острови в Сароническия архипелаг, към който принадлежи, споделя Едуардс. Това най-малко частично се дължи на обстоятелството, че туристите харесват какъв брой безшумно е.
Предимствата
Като в никакъв случай не позволяваше моторизирани транспортни средства, Хидра заобикаля доста от провокациите, пред които са изправени други дребни острови в страната. Космас Анагностопулос, създател на мрежа за резистентен превоз, описа за другите проблеми, които транспортните средства основават на дребните гръцки острови.

Има доста тежки произшествия на островите, изключително на туристическите като Миконос, Санторини, Парос и Наксос “, които включват основно туристи, които не схващат локалните пътни правила.

Изграждането на паркинги за предпазване на всички транспортни средства също е мъчно на гръцките острови заради античната история на страната. Анагностопулос изясни, че препоръките се борят да изградят подземни паркинги, само че има огромен късмет да се разкопаят археологически руини, което по-късно предотвратява по-нататъшната работа.

През лятото, когато туристите са доста повече от непрекъснатото население, колите и скутерите натоварват инфраструктурата до лимита й “, споделя Анагностопулос.

Имитирането на Хидра и освобождението от транспортни средства може да не е реалистична алтернатива за други острови с сходен размер. Независимо от това Анагностопулос споделя, че няколко острова се употребяват като тестови площадки за намиране на способи за понижаване на зависимостта от персонални транспортни средства.

Остров Кос е вложил съществено във велосипедни алеи. Егина забрани колите да влизат в пристанището си през вечерта, а в Тинос общината работи по скица с акумулаторни рикши. Някои острови също са сключили партньорства с транспортни компании. Например Volkswagen извършва скица на остров Астипалея за даване на споделен превоз с електрически коли и рейсове. Въпреки това Космас означи, че доста острови просто нямат средства за осъществяване на смели транспортни проекти.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинГърция коли възбрана гръцки туризъм гръцки острови магарета ПоследниНай-четениЛюбопитно 60 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Любопитно 52 Неизчезващото минало Енергетика 436 Служебният кабинет желае да строи 4 нови нуклеарни блока ПолитикаОбновена 948 Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия Любопитно 12744 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 9150 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 7350 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Политика 6998 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Всички новини12:34 ОбновенаПолитика 60 Радев връчва третия мандат на БСПОще от ЛюбопитноВиж всичкиНеизчезващото миналоГолемият брат и контролът над дребните хораШведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в ЕвропаЗащо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLite
  • Източник: economic.bg

    СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР