Гръцкият оператор на газопреносната мрежа ще преразгледа плановете си за

...
Гръцкият оператор на газопреносната мрежа ще преразгледа плановете си за
Коментари Харесай

Гърция преразгледа плановете си за допълнителни доставки от втечнен природен газ

Гръцкият оператор на газопреносната мрежа ще преразгледа проектите си за спомагателни доставки от полутечен природен газ, от които Гърция може да се нуждае, в случай че Русия спре доставките на синьо гориво за балканската страна, заяви " Та Неа ". Медията се базира на Министерството на енергетиката.

Искането на Русия за заплащане в рубли за нейния газ, който задоволява една трета от годишните енергийни потребности на Европа, породи опасения, че тя може да спре доставките на газ.

Очаква се Москва да оповести проектите си за заплащания в рубли в четвъртък, макар че съобщи, че няма да изисква незабавно от купувачите да заплащат за износа на газ във валутата.

Гърция, която покрива към 40% от годишните си потребности с съветски газ, в сряда организира изключителна среща на енергийния си регулатор, операторите на газопреносни мрежи и най-големите си снабдители на газ и електрическа енергия, с цел да оцени всички налични сюжети за сигурността на доставките на газ.

Наред с спомагателните доставки на полутечен природен газ държавното управление изиска от оператора на мрежата " DESFA " да изследва разноските за прибавяне на плаващ контейнер в единствения терминал за полутечен природен газ в страната край Атина, се споделя в изказване на министерството след срещата.

До 5 април " DESFA " ще би трябвало да уведоми Министерството на енергетиката и за напредъка в диалозите с италианската компания " Snam " за това дали Гърция може да разполага със стратегически количества газ, съхранявани подземен в прилежаща Италия.

Руският газ се доставя на Гърция по водопровод, който заобикаля Украйна. Атина купува газ и от Азербайджан, Алжир, Турция и Съединени американски щати.

Газовите потоци към Гърция са естествени и няма непосредствена нужда страната да афишира паника, съобщи чиновник в гръцкия оператор на газопреносната мрежа, който отхвърли да бъде назван, цитира news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР