Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изправи пред сериозни критики, след

...
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изправи пред сериозни критики, след
Коментари Харесай

Думите на Ципрас значат малко за гърците, стоящи върху пепелта

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изправи пред съществени рецензии, откакто пожарите, които лишиха живота на най-малко 88 души, потопиха Гърция в тъга таман когато тя се беше излекувала от години на мъчителна икономическа рецесия.


Оцелелите и политическите съперници упрекнаха Ципрас и неговото държавно управление в апатия поради това, че не се извиниха за най-смъртоносните пожари в Гърция и че са се провалили да предотвратят нещастието, написа в материал за Kathimerini журналистът Рене Малтезу, съобщи " Фокус ".
Ципрас анулира визитата си в Босна и Херцеговина в понеделник вечерта, връщайки се в Гърция часове, откакто стартира пожарът покрай столицата Атина. Но изчезвайки от общественото пространство в идващите три дни, разгневи някои хора.
„ Как възнамерява той да изкупи своята политическа отговорност? Какво значи политическа отговорност? “, съобщи пред „ Skai TV “ 79-годишен мъж, изравен пред изгорелия си дом.
Изразявайки гнева си, оживелите и политическите съперници желаят да видят публични оставки поради неуспеха да се предотврати нещастието, около въпросите за какво не се е направила евакуация.
Ципрас се появи пред телевизионните екрани в петък, с цел да ръководи държавна среща, откакто формалният тридневен печал свърши. Неговите съветници обявиха, че той е бил ангажиран да координира реакцията на държавното управление. Гръцкият министър председател разгласи, че поема „ цялостна политическа отговорност “ за нещастието. Но за тези, които са претърпяли огнения пъкъл, тези думи значат малко.
„ Думите са хубави… само че желая да каже на мен и на хората, които починаха, нашите приятели… чия виновност е, в случай че не негова. Достигнах своя предел “.

Опустошителният огън в Мати разкри десетилетните проблеми на гръцката страна – противозаконни постройки осейващи гръцкия пейзаж, толерирани от страната, до момента в който държавните управления си затварят очите към неспазващите закона и в последна сметка узаконяват издигнатите домове, с цел да печелят гласове.
В понеделник вечер, пет часа след началото на огъня, държавната телевизия сподели Ципрас да бърза от летището към операционен център в Атина, питайки министрите какво се е случило и какъв брой екипи са изпратени да гасят пламъците.
Той не попита, нито му бе обявено, за жертвите в Мати, дребният приморски град, където десетки бяха заклещени от напредващите пламъци и след това починаха. Поне не и пред камерата.
„ Което провокира въпроса: Към този миг те към този момент не знаеха ли какво се е случило? “, съобщи Павлос Христидес, представител на „ ПАСОК “.
Във вторник сутринта броят на жертвите беше 49 души. Спасители бяха намерили телата на 26 души, прегърнали се един различен в поле. Оцелелите обявиха, че всичко се е развило за по-малко от два часа.

След като разгласи тридневен печал по-късно през този ден, левичарят Ципрас беше незабележим до петък. Не се е схванало да е посетил някой от оживелите в болничното заведение.
„ Той беше в своя офис, провеждайки среща след среща, с министъра за гражданска отбрана, с вътрешния министър, с кметовете; той беше ангажиран да координира интервенцията “, съобщи член на държавното управление.
Министърът за гражданска отбрана Никос Тоскас съобщи, че не вижда да са направени огромни неточности, само че добави, че има индикации за тенденциозен палеж, нещо, което тогава ръководещата консервативна партия „ Нова народна власт “ също разгласи през 2007 година, когато пожарите убиха десетки души в южната част на Гърция.
Въпреки че разгласи дълъг лист с облекчаващи ограничения, Ципрас беше упрекнат от опозицията за това, че е заровил главата си в пясъка. Той отхвърли обвиняванията по време на срещата на кабинета си.
Министър-председателят е по-фокусиран върху „ информационния аспект “ на рецесията, вместо „ това, което в действителност има значение “, съобщи Христидес, съгласно който държавното управление би трябвало да направи приоритет тежкото състояние на засегнатите.
„ Няма смисъл да приказваме за неговото неявяване или присъствие; сигурно има политическа отговорност “.
Ципрас се намира зад „ Нова народна власт “, главната политическа съпротива, в социологическите изследвания. Нейният водач Кирякос Мицотакис посети засегнатите от пожарите региони през тази седмица. Телевизионни фрагменти демонстрираха жена, която ридаеше в ръцете му.
Коалиционният сътрудник на Ципрас, министърът на защитата Панос Каменос, посети Мати, с цел да се изправи пред гнева на оживелите. „ Оставихте ни на Божията благосклонност! “, изкрещя плачеща жена към Каменос, който се вкара и в развълнуван спор с оживял, по отношение на това дали помощта е била изпратена навременно.
Ципрас даде обещание дейности, заявявайки че държавното управление ще прегледа какво се е объркало и ще поправи предишните провали, с цел да се избегне повтаряне на нещастието. Дали нещастието в Мати ще навреди на известността му, ще се види занапред и ще се дефинира от дейностите му, настояват анализатори.
Но не е неизмеримо за политици в Гърция да заобикалят обществените изяви след покруса.
„ Стандартна процедура е в такива обстановки на задънени улици, обектът на ненавист да се изпарява “, съобщи политическият анализатор Димитрис Маврос, добавяйки че никой политик не може да поеме риска да наподобява беззащитен, стоешком над пепелта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР