Гръцкият министър на здравеопазването Михалис Хрисохоидис е уволнил председателя на

...
Гръцкият министър на здравеопазването Михалис Хрисохоидис е уволнил председателя на
Коментари Харесай

Търговия с живот: Между 70 и 120 хил. евро са продавали бебетата в Гърция

Гръцкият министър на опазването на здравето Михалис Хрисохоидис е уволнил ръководителя на Националната работа за асистирана репродукция, до момента в който в Центъра за ин витро оплождане в Ханя на остров Крит тече инспекция от страна на полицията и на правосъдните управляващи, заяви гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Осем чиновници и сътрудници на центъра са упрекнати в противозаконни осиновявания , в привидни вградения на ембриони на дами, подложени на ин витро оплождане и в употреба на дами в уязвимо състояние, които били употребявани като донори на яйцеклетки и като сурогатки майки .

Преписката, формирана от гръцката полиция против арестуваните, се отнася до присъединяване в незаконна група, търговия с хора, ходатайство в осиновяването на малолетни лица, нарушавания на закона за използването на асистираната репродукция, подправяне на документи, нарушение на фамилния ред, машинация, телесна щета и нарушение на законодателството за наркотичните субстанции.

За началник на незаконната група се сочи 73-годишен гинеколог от Ханя . Заподозрени за присъединяване са още 44-годишен клиничен ембриолог, чиновници на Центъра за ин витро оплождане, един биолог, както и една жена от Румъния и две дами от Грузия.

Смята се, че румънката и двете грузинки са посредничили за привличането на небогати дами най-вече от Балканите , които се съгласявали да родят против възнаграждение . „ Възнаграждението “ им било едвам сред 300 и 600 евро, като по време на бременността оставали затворени в жилища в Ханя и излизали само за медицински прегледи. Жените били подлагани и на хормонална терапия. Според информациите бебетата били продавани за суми от 70 хиляди до 120 хиляди евро .

С прокурорско разпореждане две сурогатни майки са трансферирани в болничното заведение в Ханя, където са родили здрави деца.

Източник:Петър Къдрев/БТА, дарик

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР