Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на

...
Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на
Коментари Харесай

МВР-шефът посрещна гръцкия министър на миграцията и убежището

Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на работно посещаване в България по покана на министър Христо Терзийски, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

По време на диалозите двамата министри подчертаха стратегическия темперамент на връзките сред България и Гърция и отличното двустранно съдействие в региона на вътрешните работи. Заявиха подготвеност да продължи постоянният разговор на политическо и експертно ниво.

Двете страни си сътрудничат както по двустранна линия, по този начин и в отбрана на общи цели в границите на Европейски Съюз. Общо предизвикателство е преодоляването на динамичната миграционна конюнктура, защото и двете страни са на първа линия на миграционния напън.

Министрите взаимно се осведомиха за настоящата миграционна обстановка, срещаните провокации и предприеманите ограничения. Обединиха се към значимостта на защитата на външната граница на Европейски Съюз и недопускане на незаконна миграция. Посочиха значимото значение на работата със страните на генезис и пренос и възстановяване на процедурите по връщане. Подчертаха смисъла на положителното съдействие сред Европейски Съюз и Турция в региона на миграцията.

Двамата министри разискаха и напредъка на полемиките по новия Пакт за миграция и леговище. Като страни на първа линия, България и Гърция имат доста близки позиции за нуждата от реализиране на верен баланс сред отговорност и взаимност и недопускане натоварването на страните на външна граница с спомагателни, непропорционални тежести. В този подтекст двамата се договориха да продължи тясното съдействие по основни въпроси от дневния ред на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР