Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис подаде оставката

...
Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис подаде оставката
Коментари Харесай

След влаковата трагедия: Министърът на транспорта на Гърция подаде оставка

Гръцкият министър на инфраструктурата и превоза Костас Караманлис подаде оставката си, откакто нощес в трагична влакова злополука. „ Това се назовава политическа отговорност “, съобщи той. Междувременно Гърция разгласи тридневен народен печал след злополуката, която лиши живота на минимум 36 души. 

„ Току-що се върнах от мястото на железопътната покруса в Темпе. Болката е неописуема. Факт е, че ние поехме гръцките железници в положение, което не дава отговор на 21-ви век. През тези три години и половина положихме всички старания, с цел да подобрим тази реалност. За страдание, тези старания не бяха задоволителни, с цел да се предотврати сходен случай. И това е доста тежко за всички нас и персонално за мен “, се сподели в днешното изказване на Костас Караманлис преди да подаде оставката си, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на гръцкото издание „ Катимерини “.

„ Когато се случи нещо толкоз трагично, не е допустимо да продължим по този начин, като че ли не се е случило. В политиката съм от няколко години, само че считам, че значителен детайл на нашата народна власт е жителите на страната ни да имат доверие в политическата система. Това се назовава политическа отговорност. По тази причина депозирам оставката си като министър на инфраструктурата и превоза. Смятам, че е мой дълг да го направя като най-малък знак на почитание към паметта на хората, които по този начин незаслужено починаха, и да поема отговорност за трайните неточности на гръцката страна и политическа система “, бяха думите на гръцкият министър на инфраструктурата и превоза.

Поводът за оставката е покруса от през вчерашния ден късно през нощта, когато пътнически трен се сблъска с приближаващ отсреща товарен трен в Североизточна Гърция, малко преди долината Темпе (или Темби) сред планините Олимп и Оса. Понастоящем умрелите в трагичния случай са 36, само че се счита, че броят може да се окаже по-голям, защото към момента казусът се проверява.

Броят на откритите ранени е 85 души, от които в болница са настанени 72 души (шестима в интензивно отделение). Общият брой на хората в двата влака е бил 354 (342 пасажери и 12 чиновници, от които двама са били в товарния влак), осведоми в електронното си издание в. „ Катимерини “.

Караманлис неведнъж изрази своите „ тъга и състрадание “ към фамилиите на жертвите при случая.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР